AMSTERDAM - Het Nederlandse deel van ABN Amro heeft in het tweede kwartaal van 2009 een nettoverlies geboekt van 10 miljoen euro, tegen een winst van 267 miljoen euro in 2008.

Het verlies was een gevolg van voorzieningen voor slechte leningen die de bank moest treffen. ABN Amro maakte de cijfers woensdag bekend.

Recessie
Door de recessie komen steeds meer bedrijven en consumenten in financiële problemen. Hiervoor moeten banken voorzieningen treffen. Bij ABN Amro betrof deze post in het tweede kwartaal 344 miljoen euro.

Het deel van ABN Amro dat de Nederlandse staat in handen heeft is op dit moment formeel nog verweven met het deel van Royal Bank of Scotland (RBS). De bank zei woensdag te verwachten dat de afsplitsing nog dit jaar zal plaatsvinden.

Fortis
ABN Amro en Fortis Bank Nederland blijven de eerste maanden van volgend jaar nog bestaan als zelfstandige banken. De samensmelting van de twee staatsbanken krijgt pas in de tweede helft van volgend jaar vorm. Dat zei David Cole, de financieel topman van ABN Amro.
 

De Nederlandse overheid wil ABN Amro uiteindelijk samenvoegen met Fortis Bank Nederland. De staat nam beide banken vorig najaar over van het in grote financiële problemen verkerende Fortis. Het Nederlandse deel bestaat vooral uit de Nederlandse bankactiviteiten.

Een voorwaarde voor het samengaan met Fortis is de verkoop van een deel van het Nederlandse kantorennetwerk. Het gaat daarbij om kantoren die diensten leveren aan zakelijke klanten.

EC
De verkoop werd bij de overname van ABN Amro door RBS, Fortis en Santander, geëist door de Europese Commissie. ABN zei woensdag dat de commissie toestemming heeft gegeven om de verkooptermijn tot begin september te verlengen.

RBS heeft onder meer het internationale grootzakelijke netwerk van ABN in handen. Dit deel leed in het kwartaal een verlies van 1,835 miljoen euro.