AMSTERDAM - Aangetrokken door de stijgende beurskoersen, lijkt de particuliere belegger terug van weggeweest. Volgens marktkenners zijn zij over de schrik heen van de ineengestorte aandelenkoersen van vorig jaar en speculeren zij op een spoedig economisch herstel.

Zoals altijd treed na een crisis herstel op. ''Twee derde van onze klanten zei aan het begin van het jaar dat 2009 een prachtig beursjaar zou worden. Vooralsnog hebben zij gelijk gekregen'', zegt Marcel Kalse, directeur bij beleggersbank Alex.

''Na de gebeurtenissen van vorig jaar zou je denken dat beleggen volledig uit de mode is geraakt, maar wij merken juist het tegenovergestelde.'' Het klantenbestand van de bank met vooral particuliere beleggers heeft sinds het begin van het jaar ''een ongekende groei'' doorgemaakt.

Optimisme
Corné van Zeijl van SNS waarschuwt voor te veel enthousiasme. ''Op het hoogtepunt is het optimisme altijd maximaal. Ik krijg te horen: 'we kunnen weer gaan kopen hé?' Dan zeg ik: je had al moeten kopen'', aldus de fondsbeheerder.

Toch denkt hij niet dat het beursfeest helemaal voorbij is. ''Voorlopig staan de lichten nog op groen. De verwachtingen voor de economie en de bedrijfswinsten worden naar boven bijgesteld. Dat laatste is in twee jaar niet meer voorgekomen'', aldus Van Zeijl.

Instappen
Ook volgens Patrick Beijersbergen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hoeven beleggers die nog niet zijn ingestapt, niet bang te zijn de boot te hebben gemist. ''Als je op de lange termijn belegt, maakt het niet uit of je bij 280 punten of 300 punten instapt.''

Volgens hem zijn veel aandelen nog altijd goedkoop, ondanks de aandelenrally van de afgelopen tijd. ''De problemen bij veel bedrijven zijn opgelost. Dat rechtvaardigt het herstel van de AEX'', aldus Beijersbergen. De toonaangevende beursindex moet vanaf de huidige stand bijna verdubbelen om op het niveau te komen van de zomer van 2007.

Stimulans
Dat de AEX-index woensdag door de psychologische grens van 300 punten is gebroken, kan voor een extra stimulans zorgen bij beleggers om weer in aandelen te stappen. Deze stand werd voor het laatst bereikt in oktober vorig jaar.

''Mooie ronde getallen, dat vinden mensen mooi. Maar verder heeft het geen betekenis'', aldus beursanalist André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen.

Verdubbeling
De index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam is sinds begin maart ongeveer 35 procent gestegen. De MidKap, de index voor middelgrote beursfondsen, deed het nog beter. Deze heeft in die periode een ruime verdubbeling laten zien.

De aandelen die vorig jaar de zwaarste klappen kregen, waaronder de banken, de uitzendbedrijven en de bouwbedrijven, gingen de laatste maanden het hardst weer omhoog. Fondsen zoals Shell, die als minder risicovol worden beschouwd, kwamen nauwelijks in beweging.

''Beleggers gaan er blijkbaar vanuit dat de economie aan het herstellen is'', aldus de VEB-woordvoerder.