NEW YORK - Na een klein dipje op maandag vonden de beurzen op Wall Street dinsdag de weg omhoog weer. Een stijgend consumentenvertrouwen en meevallende huizenprijzen gaven de beleggers vertrouwen.

Ook de herbenoeming van Ben Bernanke als voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken werd goed bij de investeerders ontvangen.

Slotstanden
Alle drie de graadmeters in New York sloten met een kleine plus. De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen noteerde een slotstand van 9539,29 punten. Dat is 0,3 procent oftewel 30,01 punten hoger. De breed samengestelde S&P 500-index ging 0,2 procent omhoog en sloot op 1028,00 punten, een winst van 2,43 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent en sloot de dag af op 2024,23 punten, een stijging met 0,3 procent of 6,26 punten.

Het consumentenvertrouwen steeg in augustus onverwacht hard. Volgens de index van het onderzoeksbureau Conference Board ging het van 47,4 in juli naar 54,1 in augustus. Analisten hadden een stijging tot 47,5 verwacht.

Herstel
Voor een herstel van de economie is het consumentenvertrouwen cruciaal en beleggers hechten er dan ook grote waarde aan. Dinsdag moesten zij het nog doen met de index. Vrijdag volgen de harde cijfers over het gedrag van de consument. Dan worden de cijfers over de Amerikaanse consumptie in juli gepubliceerd.

Ook dinsdag gepubliceerde huizenprijzen vielen mee. Die daalden in juni nog wel, maar minder hard dan voorheen, bleek uit een overzicht van de prijzen in een aantal grote steden.

Bernanke
Beleggers begroetten ook de herbenoeming van Bernanke. Onder zijn leiding werden banken en verzekeraars van de ondergang gered en werden honderden miljarden dollars in de economie gepompt. ''De benoeming was verwacht. Toch is er een gevoel van opluchting dat het daadwerkelijk gebeurd is'', aldus Hugh Johnson hoofd investeringen van een adviesbureau. Er waren volgens hem geen goede alternatieven.

Het goede nieuws stuwde vooral de koersen van financiële instellingen. Banken als JP Morgan Chase en de Bank of America stegen circa 2,0 procent. Ook aandelen gerelateerd aan de detailhandel deden het goed. Zo steeg Chico's Fas (vrouwenmode) 7 procent. Ook huizenbouwers als KB Home, met een plus van 5 procent, profiteerden van de positieve stemming.

Valuta
De euro noteerde aan het eind van de handelsdag in Wall Street 1,4311 dollar. Aan het einde van de handel in Europa was de euro 1,4335 dollar waard.