NIEUWEGEIN - Automatiseerder Ordina blijft de gevolgen van de recessie in zijn resultaten voelen. Het bedrijf boekte in de eerste zes maanden een derde minder bedrijfsresultaat dan een jaar eerder. Wel ziet het bedrijf de vraag niet verder afnemen.

Ordina, die door de recessie te maken heeft met druk op de tarieven, maakte dinsdag de halfjaarcijfers bekend. Het bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten kwam uit op 17,2 miljoen euro. Dat is meer dan de 15 miljoen euro die analisten hadden voorzien.

De omzet daalde met 19 procent tot 293,6 miljoen euro. Ordina zag de winst in de eerste zes maanden van dit jaar verschrompelen tot 400.000 euro tegen 6 miljoen euro een jaar eerder.

Vraag
Ordina-bestuursvoorzitter Ronald Kasteel liet dinsdag weten dat de vraag naar de diensten van het bedrijf niet verder daalt. Wel blijft het economische klimaat onzeker, aldus de topman. Hij waagt zich daarom ook niet aan een voorspelling voor de rest van het jaar.

De in december aangekondigde kostenbesparingen lopen op koers. Het bedrijf wil de kosten dit jaar met minstens 15 miljoen euro terugbrengen. Vanaf volgend jaar wil Ordina jaarlijks 25 miljoen euro op de kosten besparen.

Ordina kondigde in december aan driehonderd arbeidsplaatsen te schrappen. Het grootste gedeelte daarvan is inmiddels gerealiseerd. ''We nemen nog afscheid van een paar mensen, van wie de contracten nog doorlopen tot in de tweede helft van dit jaar'', aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Bedrijfsprocessen
Met name de vraag naar gedetacheerde krachten stond sterk onder druk. Daarbij worden medewerkers van Ordina bij een bedrijf geplaatst, die zich onder meer richten op het verbeteren van bedrijfsprocessen. Bedrijven zijn volgens Ordina alleen bereid te investeren in dergelijke projecten, als ze op korte termijn resultaat zien en de tijd waarin de investering kan worden terugverdiend kort is.

Een analist van Petercam vindt de druk van de ingezakte vraag op de resultaten hoger dan verwacht. ''Wij verwachten dat Ordina in de tweede helft van 2009 de volledige impact van de prijsdruk zal voelen'', aldus de marktvorser.

Het aandeel steeg dinsdag aanvankelijk tot 7 procent omhoog, maar daalde na bijna een half uur handelen 3 procent. Het aandeel won maandag al ruim 14 procent, waardoor beleggers in de ochtend hun winsten namen.