NEW YORK - De beurzen op Wall Street openden maandag vol optimisme met een winst van rond de 0,4 procent. Maar dat konden zij in de loop van de handelsdag niet vasthouden.

Alle drie de graadmeters vertoonden in de tweede helft van de handelsdag een kleine min. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot uiteindelijk vrijwel op dezelfde stand als vrijdag, toen Wall Street de hoogste slotstand van dit jaar bereikte.

Stijging
De Dow sloot maandag op 9509,28 punten, 3,32 punten hoger. De stijging was zo miniem dat die in percentages 0,0 is. De brede S&P 500-index noteerde aan het slot 1025,57 punten. Dat is een verlies van 0,56 punten, oftewel 0,1 procent. De technologiebeurs Nasdaq daalde met 2,92 punten en sloot op 2017,98 punten. Dat is een verlies van 0,1 procent.

Er was maandag weinig Amerikaans nieuws dat richting kon geven aan de markt. De beleggers lieten zich aan het begin van de dag leiden door het optimisme op de beurzen wereldwijd over het economisch herstel. Ook de opbeurende woorden die Ben Bernanke, de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, vrijdag sprak, ebden maandagochtend nog na. Hij meende dat de Amerikaanse economie aan de beterende hand is.

Sommige analisten meenden dat beleggers nu aan het kopen zijn, omdat zij bang zijn anders winsten mis te lopen. Anderen waarschuwden maandag in de loop van de dag voor de mogelijkheid van een scherpe correctie.

Vertrouwen
De koersen zijn de afgelopen weken sterk gestegen, maar het consumentenvertrouwen blijft nog zwak. ''De aanhoudende stijging op de aandelenmarkt kan een teken zijn dat de recessie zijn eind nadert'', aldus analist Paul Nolte. Maar het kan ook zijn dat investeerders te positief gestemd zijn.

Later deze week krijgen de beleggers nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen. Op dinsdag verschijnt eerst de index van onderzoeksbureau The Conference Board. Maar de beleggers moeten tot vrijdag wachten op harde gegevens over het gedrag van de consument. Dan komen de cijfers over de Amerikaanse consumptie in juli.

Olieconcerns
De aan energie gerelateerde fondsen deden het maandag goed. Zij profiteerden van de stijging van de olieprijs, die maandag opliep tot boven de 74 dollar per vat, het hoogste niveau sinds tien maanden. Olieconcern Exxon Mobil en Chevron zagen de koersen met respectievelijk ruim 2 en ruim 1,5 procent stijgen.

Veruit de grootste stijger op Wall Street was farmacieconcern Warner Chilcott. Het aandeel ging dik 30 procent omhoog nadat bekend werd dat het de medicijntak van Procter & Gamble overneemt. De aandelen van Procter daalden licht op het nieuws.

Valuta
De euro stond aan het einde van de handelsdag in New York op 1,4291 dollar. Bij het slot van de Europese handelsdag was dat 1,4320 dollar.