AMSTERDAM - De 300-puntengrens is in zicht voor hoofdindex AEX van het Amsterdamse Damrak, die vrijdag al het hoogste niveau van dit jaar bereikte. Maandag waren beleggers goedgeluimd, waardoor de effectenbeurzen in Europa maandag op winst bleven staan.

De AEX van de 25 meestverhandelde fondsen sloot op een winst van 3,39 punten, ofwel 1,1 procent, op 297,88 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 10,84 punten (2,4 procent) tot 457,05 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen boekten koerswinsten tot 1 procent.

''Het is op naar de 300 punten'', meent Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Private banker André Sirks van Theodoor Gilissen: ''Mooie ronde getallen, dat vinden mensen mooi. Maar verder heeft het geen betekenis.''

Orders
Beleggers waren de hele dag goedgeluimd. De stemming werd daarbij geholpen door veel beter dan verwachte Europese cijfers over de industriële orders in juni. Het aantal orders ging omhoog met 3,1 procent ten opzichte van de maand ervoor, terwijl analisten uitgingen van een stijging van 1,5 procent.

Twee opvallende stijgers op het Damrak waren automatiseerder Ordina en printerfabrikant Océ. De twee MidKap-fondsen wonnen respectievelijk 16,3 en 14,8 procent. Handelaren zagen geen aanwijsbare reden voor de sterke koerswinst. Ordina publiceert dinsdag halfjaarcijfers.

Boskalis
Baggeraar Boskalis zag de koers 6,7 procent stijgen en stond daarmee bovenaan de AEX. Royal Bank of Scotland meent dat de vraag naar baggerwerk redelijk zeker is. De bank verhoogde het advies voor het aandeel naar 'buy' van 'hold'.

Ook BAM was in trek bij beleggers. Het bouwbedrijf gaat het een historisch parlementsgebouw in Potsdam herbouwen voor 120 miljoen euro, zo werd vrijdag bekend. Op 2 september wordt het contract getekend, aldus ingewijden tegen persbureau Reuterse. BAM steeg 4,6 procent.

Cijfers
De agenda in Amsterdam was maandag vrijwel leeg wat betreft bedrijvennieuws. In de loop van de week komen nog cijfers van onder meer Heineken, Ten Cate, BAM, Corio, Vopak en ABN Amro.

De euro noteerde 1,4320 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag stond de munteenheid op 1,4315 dollar.