TOKIO - De beurs in Tokio is maandag fors hoger gesloten. Beleggers hebben steeds meer vertrouwen in een wereldwijd economisch herstel, na sterke cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt afgelopen vrijdag. Ook in de rest van Azië zat de stemming er goed in.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een winst van 3,4 procent op 10.581,05 punten. De Japanse hoofdgraadmeter staat daarmee dichtbij het hoogste niveau in tien maanden.

Tot de sterkste stijgers in Tokio behoorden de exporteurs. Zo won printerfabrikant Canon 6,3 procent en elektronicaconcern Sony klom 3,1 procent. Autofabrikant Toyota steeg 2,3 procent.

Olieprijs
Ook de energiefondsen zaten flink in de lift door de hogere olieprijs. Die noteerde maandag een stand van meer dan 74 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau dit jaar. Het Japanse olieconcern Inpex Holdings steeg 5,4 procent.

In Sydney sloot de All Ordinaries 3 procent hoger en de beurs in Seoul won 2 procent. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 1,5 procent hoger.