NEW YORK - De beurzen op Wall Street sloten de week vrijdag af met stevige plussen. Beleggers reageerden enthousiast op zeer sterke huizenmarktcijfers en uitspraken van Ben Bernanke, de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed).

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 155,91 punten, ofwel 1,7 procent, op 9505,96 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,9 procent tot 1026,13 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 1,6 procent tot 2020,90 punten.

Kort na de aanvang van de handel werd bekend dat de verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten in juli met 7,2 procent is gestegen. Dat was de sterkste toename in tien jaar en de vierde maand op rij dat de huizenverkoop stijgt. ''Dit rapport vertelt ons in feite dat de bodem op de huizenmarkt is bereikt'', stelde een Amerikaanse handelaar. Bouwbedrijven zoals D.R. Horton (plus 3,4 procent) en Toll Brothers (plus 3,6 procent) profiteerden van de opsteker.

Bernanke
Ben Bernanke zei tijdens een bijeenkomst voor centrale bankiers dat de Amerikaanse economie aan de beterende hand is. Wel zei hij dat het tempo van herstel traag zal zijn en dat de werkloosheid nog lang op een hoog niveau zal liggen. Beleggers waren blij met de opmerkingen van de centralebankpresident.

De voorzichtige toon betekent in hun ogen dat de rente niet snel omhoog zal gaan. Een hoge rente is over het algemeen niet goed voor de beurs. Dat komt omdat bedrijven dan meer geld kwijt zijn voor leningen. Bovendien wordt de spaarmarkt dan een aantrekkelijker alternatief voor de beurs.

Macrocijfers
Wall Street trok zich verder nog op aan meevallende macrocijfers over de industrie en de dienstensector in de eurozone eerder op de dag. Binnen de Dow-Jonesindex was amusementsbedrijf Walt Disney (plus 3,5 procent) een sterke stijger. Het industriële conglomeraat General Electric, dat wel wordt gezien als barometer voor de Amerikaanse economie en de wereldeconomie, steeg 2,9 procent.

Het voedingsmiddelenbedrijf J.M. Smucker kreeg er 4,3 procent bij. Het bedrijf rapporteerde een kwartaalwinst van 98,1 miljoen dollar, tegen 42,3 miljoen dollar een jaar eerder. Beleggers waren bovendien tevreden over verwachtingen van de onderneming voor de rest van het jaar.

Olieprijs
De olieprijs steeg vrijdag tot boven de 74 dollar per vat, het hoogste niveau dit jaar. Bij het slot stond er een olieprijs op de borgen van 73,81 dollar. Olieconcern Exxon Mobil won 1,9 procent en Chevron ging 1,6 procent omhoog.

De euro was aan het einde van de handelsdag 1,4340 dollar waard, tegen 1,4315 bij het slot van de Europese beurzen eerder op vrijdag.