AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenmarkten hebben er vrijdag een buitengewoon mooie beursdag van gemaakt. Dat was vooral te danken aan beter dan verwachte macrocijfers uit de eurozone en positieve berichten over de Amerikaanse huizenmarkt.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 6,37 punten (2,2 procent) op 294,49 punten. De MidKap-index voor het middensegment noteerde 10,99 punten (2,5 procent) in de plus op 446,21 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs lieten winsten zien van 2 procent tot 3,1 procent.

Steun
Het sentiment onder beleggers kreeg in de ochtendhandel al steun van beter dan verwachte cijfers over de inkoopmanagersindices in de industrie en de dienstensector in de eurozone. Die toonden aan dat de Europese economie uit het dal aan het klimmen is.

Later in de middag kwamen de huizencijfers uit de Verenigde Staten, waarna de koersen verder opliepen. De verkoop van bestaande woningen in de VS nam met 7,2 procent toe in juli tot 5,24 miljoen op jaarbasis. Dat is de sterkste stijging in tien jaar en de vierde maandelijkse toename op rij. Analisten gingen uit van 5 miljoen verkochte huizen op jaarbasis.

Huizenmarkt
''De huizenmarkt heeft nu overtuigend koers richting herstel ingezet. We veren weer op'', aldus een Amerikaanse econoom. Dat is goed nieuws, want de financiële crisis begon op de Amerikaanse huizenmarkt. Herstel op de huizenmarkt wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor economische groei in de VS.

In Amsterdam kregen beleggers ook bedrijfsresultaten te verwerken. Bouwbedrijf Heijmans kwam voorbeurs met halfjaarcijfers. Het verlies viel weliswaar groter uit dan verwacht, maar het aandeel Heijmans won toch 9,5 procent. ''Het bedrijf valt niet om. Het geld stroomde naar buiten, maar de gaten zijn gestopt'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management. In de AEX sloot branchegenoot BAM 7 procent in de plus.

Brunel
Uitzender Brunel meldde voorbeurs een daling van het bedrijfsresultaat met 25 procent. Het aandeel verloor 4,4 procent. Branchegenoot Randstad won echter 3,1 procent en USG People steeg zelfs 10,9 procent in waarde.

Kaartenmaker AND sprong 8,4 procent omhoog. Het bedrijf werkt aan een alliantie met een Chinese en een Libanese branchegenoot. De drie willen samen een bedrijf oprichten dat tegenwicht kan bieden aan de dominantie van TomTom's Tele Atlas en Nokia's Navteq.

Olieprijs
De olieprijs steeg vrijdag tot boven de 74 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau dit jaar. Olieconcern Shell won 2,5 procent en het Britse BP klom 2,1 procent. Het Franse Total steeg 2,6 procent.

De euro noteerde 1,4315 dollar. Bij het slot van de Europese handel donderdag was de euro 1,4230 dollar waard.