DEN BOSCH - Bouwbedrijf Heijmans durft na een dure afslankoperatie en kostbare ingrepen in de financiën weer voorzichtig vooruit te kijken.

De ontwikkelingen op de woningmarkt blijven vooralsnog onzeker, maar daar staat tegenover dat er dankzij overheidsinvesteringen veel infrastructureel werk zit aan te komen.

Afstoten
Ook is het gunstig dat Heijmans de verlieslatende projecten, in 2005 en 2006 aangenomen tegen te lage prijzen, eindelijk achter zich heeft gelaten. Deze klussen noopten het bedrijf in de afgelopen jaren, met name in 2008, tot een aantal winstwaarschuwingen.

''We krijgen de zaken stukje bij beetje op orde'', aldus bestuursvoorzitter Rob van Gelder. ''We hebben de verlieslatende projecten eruit gezweet en er geen onrendabele omzet aan toegevoegd.'' Zonder de miljoenen euro's kostende ingrepen mee te rekenen haalde Heijmans een winst van 5 miljoen euro tegen 2 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar.

Leningen
Helemaal boven Jan is het bedrijf nog niet, maar dankzij een aantal bankleningen beschikt Heijmans voorlopig over voldoende financiële middelen. Aan die financiële ingrepen hing een stevig prijskaartje, 23 miljoen euro. Die post ging samen met een last van 24 miljoen euro voor het ontslag van bijna 700 werknemers ten koste van het nettoresultaat.

Onder de streep bleef daarmee een nettoverlies over van 43 miljoen euro in vergelijking met een nettowinst van 2 miljoen euro een jaar eerder. Analisten hadden niet op dergelijk hoge kosten gerekend en verwachtten een verlies van 21 miljoen euro.

Vastgoed
Het grootste punt van zorg blijft de divisie vastgoed, die zich richt op de Nederlandse woningmarkt. Die zit volgens het bedrijf geheel op slot, waardoor er niets anders op zit dan wachten op betere tijden. ''Je kunt je er niet aan onttrekken'', aldus Van Gelder.

Het geringe aantal woningen dat Heijmans wist te verkopen is tekenend voor de marktsituatie. Per saldo verkocht het bedrijf 450 huizen na verrekening voor 150 contracten die ontbonden werden. In de eerste helft van vorig jaar verkocht Heijmans nog 1187 woningen.

Resultaat
Het resultaat in de divisie Infra werd in het afgelopen halfjaar sterk verbeterd. Heijmans verwacht die lijn door te kunnen zetten dankzij een ''goedgevulde pijplijn.'' De overheid pompt 800 miljoen euro in projecten, waarvan Heijmans er een aantal verwacht binnen te halen.