NEW YORK - De effectenbeurzen op Wall Street sloten donderdag hoger. Beleggers lieten zich inspireren door flinke koersstijgingen in China. Verder kreeg de markt steun van een meevallend macrocijfer.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 70,89 punten, ofwel 0,8 procent, hoger op 9350,05 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 1,1 procent tot 1007,37 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1 procent tot 1989,22 punten.

China
Na twee weken van flinke dalingen kozen beleggers in China donderdag weer eens de weg omhoog. ''Dat geeft de markt in de Verenigde Staten vandaag steun. Toch verwacht ik dat de Chinese beurs de komende weken niet veel verder omhoog zal gaan'', zei een Amerikaanse handelaar.

Beleggers kregen een aantal macrocijfers voorgeschoteld. Een ervan wees uit dat de bedrijvigheid onder producenten in de zogenoemde Mid-Atlantische regio in augustus voor het eerst sinds tien maanden is gegroeid. ''Dit soort cijfers trekken juist nu erg veel aandacht. In de aanloop naar het einde van het jaar laten ze namelijk zien of producenten hun voorraden weer moeten aanvullen'', stelde een handelaar.

Werkloosheidsuitkeringen
Verder bleek dat het aantal aangevraagde werkloosheidsuitkeringen vorige week onverwacht is gestegen. De index met leidende indicatoren, een conjunctuurbarometer, kwam in juli iets lager uit dan verwacht. Maar er was wel sprake van een stijging van de index voor de vierde achtereenvolgende maand. Dat wijst op een verdere verbetering van de economische omstandigheden.

Het Amerikaanse concern Heinz rapporteerde een kwartaalwinst van 219 miljoen dollar, tegen 234 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Het resultaat van de maker van de gelijknamige ketchup was wel beter dan verwacht. Het aandeel ging 2 procent omhoog. Ook voedingsmiddelenproducent Hormel kwam met beter dan verwachte cijfers.

Beleggers zetten het aandeel 0,6 procent hoger. Maar detailhandelsconcern Sears belandde onverwacht in het rood. Het kwartaalverlies bedroeg 94 miljoen dollar. Beleggers straften de cijfers af, het aandeel sloot bijna 12 procent in de min.

AIG
Verzekeraar AIG beleefde een mooie beursdag, het aandeel won ruim 21 procent. De nieuwe topman van het concern, Robert Benmosche, meldde dat hij van plan is om staatsleningen terug te gaan betalen. Verder zei hij zich te gaan inspannen om meer waarde te creëren voor aandeelhouders.

De olieprijs stond 0,2 procent hoger. Op woensdag steeg deze nog met 4 procent nadat een overheidsrapport had aangetoond dat de olievoorraden in de VS afgelopen week onverwacht hard zijn gedaald, mogelijk een teken dat de economie aantrekt. Amerikaanse oliemaatschappijen boekten op de beurs winsten van 0,3 tot 0,9 procent.

De euro was bij het slot van de handel 1,4255 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag kostte de Europese munt 1,4230 dollar.