AMSTERDAM - Beleggingsfondsen zijn in het tweede kwartaal voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis in de plus beland. Het vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen steeg 7 procent tot 241 miljard.

Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De fondsen verdienden aanzienlijk meer geld op de beurzen. Het gaat dan om 9,4 miljard euro. Ook stopten meer consumenten geld in de beleggingsfondsen. De inleg bedroeg 1,7 miljard euro.

Vooral fondsen die beleggen in aandelen boekten stevige winsten. Dat heeft volgens DNB te maken met de rally op de aandelenmarkten. De MSCI World Index is in het tweede kwartaal bijvoorbeeld 15 procent meer waard geworden.

Obligaties
Ook de obligatieportefeuilles van beleggingsfondsen noteerden zwarte cijfers, namelijk een kleine 3 procent. Ze verdienden geld door forse koerswinsten op bedrijfsobligaties. Fondsen die alleen in dergelijke leningen investeren, konden een rendement van 3,7 procent in de boeken opnemen.

Opvallend was volgens DNB de inleg bij de obligatiefondsen. Voor het eerste sinds negen kwartalen is deze inleg gegroeid. Ook werd er meer geld gestopt in aandelenfondsen.

Instroom
De instroom kwam vooral voor rekening van pensioenfondsen, die 1,7 miljard euro belegden in fondsen. Het ABP en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn brachten in het tweede kwartaal een deel van hun beleggingen onder in hiervoor opgerichte fondsen. Het betreft 71 miljard euro.

Particulieren ontrokken juist 0,2 miljard euro.