AMSTERDAM - Kas Bank heeft in het eerste halfjaar van 2009 een nettowinst geboekt van 11,5 miljoen euro. Dit maakte het bedrijf donderdag bekend.

De operationele winst bedroeg 11,4 miljoen euro, tegen 14,5 miljoen euro een jaar eerder. Deze daling werd onder meer veroorzaakt door lagere inkomsten uit de provisies die Kas Bank krijgt als het voor klanten actief is op de beurs.

Bestuursvoorzitter Albert Röell zei in een toelichting dat vooral het uitlenen van effecten door institutionele beleggers sterk is teruggelopen. Dit komt doordat deze investeerders voorzichtiger zijn met het uit handen geven van hun stukken. ''Dat kost 10 miljoen euro omzet en dit is vrijwel marge die je mist'', aldus Röell.

Voorzichting
De topman is voorzichtig als het gaat om de situatie op de financiële markten en het geldverkeer tussen banken. ''De interbancaire markt blijft achter. Wij zijn voorzichtig. Heel veel gebeurt nog met overheidssteun.'' Kas Bank investeert zijn overtollige financiële middelen daarom alleen in staatsgegarandeerde leningen die andere banken uitgeven.

Kas Bank heeft eerder deze maand een onderdeel van de Duitse Postbank overgenomen. Dit onderdeel levert administratieve diensten voor de beleggingsfondsen van de Duitsers. Financieel topman Rolf Kooijman zei te verwachten dat het nieuwe onderdeel in het tweede halfjaar een bijdrage aan de nettowinst zal leveren.

Kas Bank keert over het eerste halfjaar een dividend uit van 0,33 euro per aandeel, tegen een interimdividend van 0,45 euro per aandeel in 2008. Het concern gaf geen concrete verwachting voor de rest van 2009.