PAPENDRECHT - Baggeraar Boskalis heeft het zware economische weer in de eerste helft van dit jaar naar eigen zeggen goed doorstaan.

Voor de komende jaren houdt het bedrijf echter rekening met minder werk (lagere volumes) op de mondiale baggermarkt. Dat heeft Boskalis donderdag bekendgemaakt.

Opdrachten
Boskalis had aan het eind van het eerste halfjaar nog voor 3 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan. Op basis daarvan is het bedrijf positief gestemd voor de rest van dit jaar. ''Voor de periode daarna zijn de vooruitzichten minder goed te overzien'', aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski.

De onzekerheid over de toekomstige marktontwikkelingen volgt op een jarenlange periode van onstuimige groei van de baggermarkt. De markt is echter als gevolg van de wereldwijde recessie ingrijpend gewijzigd, aldus Boskalis.

''De prijzen van grondstoffen en energie zijn flink afgenomen en de wereldhandel stagneert. Dit alles heeft effect op de vraag naar onze producten en diensten'', aldus Berdowski.

Afwachtend
De topman ziet in bepaalde marktsegmenten een meer afwachtende houding van klanten bij hun investeringsbeslissingen. Een voorbeeld daarvan is de aanleg van een tunnel in het Griekse Thessaloniki. Omdat het onzeker is of het project onzeker is geworden, heeft Boskalis de opdracht van 70 miljoen euro uit het orderboek gehaald.

Anderzijds zijn er positieve ontwikkelingen in de offshoremarkt en bij infrastructurele projecten van overheden. Met het oog op de verwachte daling van het werkaanbod kijkt Boskalis naar besparingen op het materieel.

WInst
De nettowinst daalde in de eerste zes maanden naar 102,7 miljoen euro van een 'opgeschoonde' winst van 110 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. Dat resultaat is exclusief een eenmalige verzekeringsbate van 92 miljoen euro.

De omzet steeg tot 988,9 miljoen van 938,2 miljoen euro een jaar eerder. De resultaten zijn hoger dan de gemiddelde verwachtingen van analisten.

Boskalis verwacht dat de winst in de tweede helft van dit jaar vergelijkbaar zal zijn met die in de eerste helft. De omzet over geheel 2009 zal rond het niveau van vorig jaar (2,1 miljard euro) liggen.