ZAANDAM - Supermarktconcern Ahold heeft in het tweede kwartaal van dit jaar beter gepresteerd dan verwacht.

Zowel het bedrijfsresultaat als de nettowinst kwam hoger uit dan analisten hadden berekend. Ahold, in Nederland bekend van de Albert Heijn-supermarktketen, maakte donderdag de resultaten over het tweede kwartaal bekend.

''Wij hebben een sterk tweede kwartaal achter de rug, ondanks de uitdagende economische omstandigheden'', aldus bestuursvoorzitter John Rishton in een toelichting. Het bedrijf gaf geen prognose voor de rest van het jaar.

Winst
Het bedrijfsresultaat kwam ruim een kwart hoger uit op 295 miljoen euro. De nettowinst ging met 42,3 procent omlaag tot 195 miljoen euro. De cijfers waren ruim boven de gemiddelde verwachting van analisten.

Vooral de onderdelen Stop & Shop/Giant-Landover en Albert Heijn presteerden sterk, meent analist Richard Withagen van SNS Securities. ''Het is een bevestiging van de sterke strategie bij het bedrijf'', aldus de marktvorser.

Schuitema
Het nettowinstcijfer laat zich lastig vergelijken met vorig jaar. In het cijfer van vorig jaar zit een bate op de verkoop van het belang in Schuitema. De omzet, die het bedrijf twee weken geleden al bekendmaakte, steeg in het afgelopen kwartaal met 11,5 procent tot 6,43 miljard euro.

De onderliggende retailmarge, de marge op de verkoop van producten zonder eenmalige lasten en baten, kwam uit op 4,9 procent tegen 4,4 procent een jaar eerder. Albert Heijn mikt voor de lange termijn op een retailmarge van 5 procent.