NEW YORK - Na een aarzelend begin gingen de effectenbeurzen op Wall Street woensdag toch weer omhoog.

De daling van de aandelenmarkten in China eerder op de dag voedde aanvankelijk de vrees bij beleggers dat de aandelenprijzen de afgelopen tijd te hard zijn gestegen. Oliegerelateerde fondsen trokken de graadmeters in de loop van de dag echter weer uit het slop.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde 61,22 punten hoger op 9279,16 punten, een winst van 0,7 procent. De brede S&P 500-index ging 0,7 procent omhoog tot 996,46 punten. Ook technologiebeurs Nasdaq won 0,7 procent bij een slotstand van 1969,24 punten.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg met ruim 4 procent tot 72,20 dollar, nadat een overheidsrapport had uitgewezen dat de olievoorraden in de VS afgelopen week onverwacht sterk zijn gedaald.

Olie
Oliemaatschappijen behoorden daardoor tot de grootste winnaars op Wall Street. Chevron en Exxon Mobil werden respectievelijk 1,8 en 2,3 procent meer waard. Concurrent ConocoPhillips kreeg er 1,2 procent bij.

Wall Street begon de dag met verlies, nadat de beurs in Sjanghai eerder op de dag ruim 4 procent had ingeleverd. Nerveuze beleggers sloegen in China aan het verkopen uit vrees dat de daling van 20 procent van de afgelopen twee weken nog verder uitdiept.

Na het olierapport sloeg de stemming op de Amerikaanse markten echter al snel om. ''De sterke olieprijs helpt de aandelenmarkt, maar mensen zijn op dit moment toch al gunstig gestemd over aandelen'', vatte een Amerikaanse analist de stemming samen.

Chemie
Behalve de oliemaatschappijen rendeerden vooral de chemische en farmaceutische bedrijven in de Dow Jones goed. Chemiereus DuPont won 1,8 procent; de koersen van medicijnfabrikanten Pfizer en Merck stegen met 2,5 procent.

Minder goed verging het tractorfabrikant Deere & Co, die 2,9 procent van de beurswaarde moest inleveren. 's Werelds grootste fabrikant van landbouwmachines boekte afgelopen kwartaal aanzienlijk minder winst dan een jaar eerder en waarschuwde voor een verdere daling van de winst in de komende maanden.

Hewlett-Packard
Het aandeel Hewlett-Packard sloot na een fors verlies bij opening van de beurs uiteindelijk 0,3 procent lager. De grootste producent van pc's ter wereld presenteerde dinsdag nabeurs winstcijfers over het afgelopen kwartaal die lager waren dan een jaar eerder.

De euro was aan het einde van de Amerikaanse handelsdag 1,4230 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag kostte de Europese munt 1,4240 dollar.