AMSTERDAM - Beleggers kunnen vanaf woensdag op de beurs in Amsterdam handelen in vastgoedbedrijf Atrium European Real Estate. Het in Jersey gevestigde bedrijf exploiteert winkelcentra in Centraal- en Oost-Europa.

De stukken noteerden in de ochtend van de eerste handelsdag in Amsterdam 2,1 procent hoger op 3,90 euro. Atrium heeft al een notering aan de beurs in Wenen. Het bedrijf heeft een marktwaarde van ongeveer 868 miljoen euro.

Atrium heeft 152 panden verspreid over acht landen, vooral in Polen, Tsjechië en Rusland. Het bedrijf, voorheen bekend onder de naam Meinl European, werd opgericht door het Oostenrijkse Meinl Bank. 

Video: Belegger.tv

Oostenrijk
In 2007 haalde het bedrijf zich de woede van aandeelhouders op de hals omdat er stiekem aandelen zouden zijn ingekocht. Dit wordt nu door de Oostenrijkse autoriteiten onderzocht.

De Oostenrijkse bank heeft zich volledig teruggetrokken uit het fonds. Een groep investeerders kreeg eind 2008 15,5 procent van de aandelen in handen. Deze groep wil de nieuwe notering gebruiken om korte metten te maken met het verleden en een nieuwe aandeelhouderspubliek te trekken voor het fonds.