AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn woensdag met rode cijfers gesloten. Wel liepen de verliezen van eerder op de dag terug, onder meer gesteund door een stijgende olieprijs.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot van de handel een verlies van 0,41 punten (0,1 procent) op 284,05 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 1,83 punten (0,4 procent) lager op 430,21 punten.

De beurzen in Parijs en Londen gingen tot 0,1 procent omlaag. Frankfurt daalde 0,4 procent.

China
De Europese aandelenmarkten stonden vanaf het begin van de handel op verlies. Dat kwam vooral door de fors lagere koersen op de beurzen in China. Dat had te maken met twijfels bij beleggers over het economische herstel. Het negatieve sentiment in Azië zette vervolgens door in de Europese beurshandel.

Ook op Wall Street gingen de koersen bij opening omlaag, maar de verliezen liepen in de loop van de handel terug. Dat ondersteunde het sentiment in Europa later in de middag.

Olie
De stijgende olieprijs zorgde eveneens voor steun. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg met 2,6 procent tot 71 dollar. Energiefondsen en oliegerelateerde aandelen profiteerden daarvan. Oliemaatschappij Shell won 0,2 procent in Amsterdam en BP steeg 1,3 procent in Londen.

SBM Offshore was de sterkste stijger in de AEX. De maritieme dienstverlener maakte voorbeurs halfjaarcijfers bekend die in lijn lagen met de verwachtingen van analisten. Bovendien verwacht het bedrijf later dit jaar twee grote opdrachten binnen te halen. SBM Offshore sloot 5,2 procent hoger.

Air France-KLM
Air France-KLM poetste het verlies van eerder op de dag weg. De Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij maakte voorbeurs bekend zich terug te trekken uit de biedingenstrijd rond het Tsjechische Czech Airlines. Het aandeel won 0,4 procent.

Homburg Invest was ook in trek bij beleggers op het Damrak. Richard Homburg zei woensdag in een interview met het Financieele Dagblad dat hij overweegt zijn vastgoedfonds van de beurs te halen. De vastgoedtycoon is ontevreden over de beurswaarde van zijn bedrijf. Het aandeel boekte een winst van 5,2 procent.

Brill
De wetenschappelijke uitgever Koninklijke Brill maakte dinsdag nabeurs bekend in de eerste helft van 2009 meer winst te hebben geboekt. De nettowinst steeg met 29 procent tot 0,6 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. Het fonds eindigde 6,6 procent in de plus.

Beleggers in Amsterdam konden vanaf woensdag voor het eerst handelen in aandelen van het vastgoedbedrijf Atrium European Real Estate. Het in Jersey gevestigde bedrijf exploiteert winkelcentra in Centraal- en Oost-Europa. De stukken noteerden op de eerste handelsdag 2,6 procent hoger op 3,92 euro.

De euro kostte 1,4240 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op dinsdag was de Europese eenheidsmunt 1,4125 dollar waard.