AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger gesloten, na de forse verliezen een dag eerder. Beleggers keken vooral naar een beter dan verwacht cijfer over de Duitse economie en de hogere koersen op Wall Street.

Tegenvallende Amerikaanse macrocijfers konden de stemming niet drukken.

De AEX-index in Amsterdam beëindigde de handel met een winst van 2,45 punten (0,9 procent) op 284,46 punten. De MidKap-index voor het middensegment noteerde 4,25 punten (1 procent) hoger op 432,04 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt sloten 0,9 procent in de plus.

Duitsland
De ZEW-index, die het vertrouwen van Duitse investeerders en institutionele beleggers in de economie meet, is in augustus gestegen naar het hoogste niveau in meer dan drie jaar. Bovendien viel de index hoger uit dan verwacht.

Wel kwamen er tegenvallende cijfers over het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in juli. Die zijn gedaald, terwijl op een stijging was gerekend. De Amerikaanse producentenprijzen bleken in juli sterker te zijn gedaald dan verwacht.

SNS Reaal
SNS Reaal kwam voorbeurs met slechter dan verwachte cijfers over het eerste halfjaar. De bankverzekeraar boekte een verlies van 30 miljoen euro, terwijl analisten juist op een lichte winst hadden gerekend.

''Het is iets minder, maar niet spectaculair'', oordeelde beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. SNS Reaal eindigde 1,9 procent lager.

Crucell
Biotechnologiebedrijf Crucell maakte bekend een contract binnen te hebben gesleept om een middel tegen griep te ontwikkelen. Het contract levert mogelijk circa 69,1 miljoen dollar op. Maandag maakte Crucell ook al een grote nieuwe order bekend en was het een van de uitschieters op de beurs.

Dinsdag verzilverden beleggers een deel van hun winsten. Het aandeel sloot 2,9 procent in de min.

Genmab
Een opvallende daler elders in Europa was het Deense biotechnologiebedrijf Genmab. Het aandeel kelderde op de beurs in Kopenhagen met meer dan 30 procent. Genmab liet weten voor dit jaar een groter verlies te verwachten dan eerder werd gedacht.

De euro kostte 1,4125 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op maandag was de Europese eenheidsmunt nog 1,4085 dollar waard.