DIEMEN - Uitzender Randstad is met Fortis Bank Nederland een faciliteit van 125 miljoen euro overeengekomen. Dat maakte Randstad dinsdag bekend.

Daarmee kan Randstad claims op debiteuren van zijn Belgische units verkopen aan Fortis tot een maximum van 125 miljoen euro. Randstad ziet de faciliteit als een verzekering om de balans te versterken mocht dat nodig zijn.

Marktomstandigheden
De uitzender benadrukt dat als de marktomstandigheden niet verder verslechteren het bedrijf de faciliteit niet nodig heeft. Randstad kan de faciliteit die voor ten minste 18 maanden loopt, ten alle tijden activeren.

Analisten zaten op het nieuws te wachten. In de markt gingen geruchten dat Randstad een emissie zou moeten doen om de balans te versterken. De uitzender heeft een schuld van 1,5 miljard euro door de overname van Vedior en de inkomsten zijn in een rap tempo gedaald door de verslechterde marktomstandigheden. Randstad zit nog wel ruim binnen de bankconvenanten (3,5) met een verhouding tussen bedrijfsresultaat en schuld van 2,4.

Claimemissie
''Met deze deal met Fortis is het argument voor een claimemissie verdwenen'', meent analist Mark Pieter de Boer van Royal Bank of Scotland. Hij houdt een koopadvies voor het aandeel met een koersdoel van 32 euro.

Beleggers reageerden positief op de nieuwe faciliteit. Het aandeel ging op het Damrak in Amsterdam 1,3 procent omhoog.