AMSTERDAM - SNS Reaal heeft onverwacht verlies geleden in de eerste zes maanden van dit jaar.

De bank en verzekeraar kampte vooral met afschrijvingen op de financiering van vastgoed. Uitzicht op terugbetaling van de vorig jaar ontvangen staatssteun is er nog niet.

Beslissing
''De beslissing hierover is nog niet genomen. We houden alle opties open'', aldus SNS-topman Ronald Latenstein dinsdag in een toelichting. ''Het is geen appeltje eitje.''

Verzekeraar Aegon kondigde vorige week als eerste Nederlandse financiële instelling aan een begin te maken met de aflossing van de ontvangen staatssteun. Marktpartijen keken dinsdag reikhalzend uit of SNS hierover al een beslissing had genomen. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel daalde 3 procent op de beurs in Amsterdam.

Staat
De Nederlandse staat schoot de Utrechtse financiële instelling eind vorig jaar te hulp met een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro. Als SNS een derde van het bedrag voor 8 december aflost, ontloopt het bedrijf een boete en bespaart het 125 miljoen euro.

Ook heeft SNS een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro gekregen van de Stichting Beheer SNS Reaal. ''De voorwaarden zijn gunstiger dan van de lening van de staat'', aldus Latenstein. ''Dat dwingt ons eerder te kijken naar terugbetaling aan de staat dan aan de stichting.''

Verlies
SNS boekte het afgelopen halfjaar een nettoverlies van 30 miljoen euro, terwijl analisten juist op een lichte winst hadden gerekend. Een jaar terug haalde SNS nog een winst van 226 miljoen euro.

Het verlies was vooral te wijten aan een afwaardering op de goodwill van de divisie Property Finance, de vastgoedfinancieringspoot van SNS Reaal. Zonder die afwaardering boekte SNS een winst van 25 miljoen euro. Het bedrijf kondigde dinsdag aan zich terug te trekken uit de internationale markten van vastgoedfinanciering en zich exclusief te gaan richten op Nederland.

Plan
''We gaan het geleidelijk afbouwen, niet verkopen'', aldus de kersverse bestuursvoorzitter Latenstein. ''Daar kun je geen plan voor maken, maar je moet eerder aan jaren denken dan aan maanden.''

SNS verwacht dat de vooruitzichten voor de rest van dit jaar ''uitdagend'' blijven door het onzekere economische klimaat. De bank en verzekeraar keert geen interim-dividend uit over het eerste halfjaar en wilde dinsdag niet aangeven wanneer de dividendbetaling wordt hervat.