NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street sloten maandag flink lager. Beleggers waren bang dat het herstel van de wereldwijde economie wel eens langer kan duren dan verwacht. Vooral bankaandelen, aan energie gerelateerde fondsen en technologiebedrijven werden geraakt.

De Dow-Jonesindex sloot op 9135,34 punten, een verlies van 186,06 punten, ofwel 2 procent. De S&P 500-index ging 2,4 procent achteruit tot 979,73 punten. Schermenbeurs Nasdaq verloor 2,8 procent tot 1930,84 punten.

''Een deel van de beleggers zat te wachten op een moment om te verkopen, waarmee ze hun winsten wilden pakken na de recente rally. Nu zien we wereldwijd een paar goede redenen om dat voornemen ten uitvoer te brengen'', zei een Amerikaanse handelaar.

Uit recessie
Maandag werd bekend dat Japan in het tweede kwartaal uit de recessie is geklommen. Maar economen waarschuwden ervoor dat het land mogelijk minder zal gaan exporteren, nu het effect van grootscheepse stimuleringspaketten begint uit te werken. Hierdoor kan het herstel van de economie vertragen.

Eerder op maandag verloren Aziatische en Europese beurzen al flink wat terrein. Ook daar stelde de markt vragen over de houdbaarheid van de recente koersstijgingen. ''Veel daarvan sijpelt nu door naar onze handel'', zei een andere handelaar.

''Mensen waren positief over de aantrekkende economie, maar nu beseft men weer dat de recessie nog niet voorbij is en dat we nog een lange weg te gaan hebben'', stelde hij.

Doe-het-zelf
Het sentiment op de Amerikaanse beurs werd ook nog steeds beïnvloed door vrijdag, toen bleek dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in augustus is gedaald. Verder was doe-het-zelfketen Lowe's pessimistisch over de te behalen omzet in 2009.

Ook zette het plannen om uit te breiden in de koelkast. Het aandeel ging ruim 10 procent omlaag. Branchegenoot Home Depot verloor 3,8 procent.

Een beter dan verwacht cijfer over de productie in de staat New York werd door beleggers genegeerd. Bankaandelen zoals Bank of America (min 4,8 procent) en JP Morgan Chase (min 4,1 procent) leverden flink in. De technologiefondsen Apple en Google verloren respectievelijk 4,3 en 3,5 procent. Aluminiumproducent Alcoa verloor binnen de Dow-index liefst 6,5 procent.

Exxon Mobil
De dreiging dat economisch herstel langer duurt dan verwacht, drukte ook de olieprijs terug met 1,2 procent. Bij slechte economische omstandigheden hoeven bedrijven minder producten te maken en te vervoeren, waardoor de vraag naar olie afneemt. Oliefondsen zoals Exxon Mobil (min 2,4 procent) en ConocoPhillips (min 3,2 procent) gingen hierop hard omlaag.

De euro noteerde bij het slot 1,4080 dollar, tegenover 1,4210 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa op vrijdag.