AMSTERDAM - De beurzen in Europa zijn maandag met stevige verliezen de handel uitgegaan. Beleggers zijn er niet gerust op dat het herstel van de wereldeconomie doorzet. De AEX-index in Amsterdam was vrijwel volledig roodgekleurd.

De AEX sloot met een verlies van 6,01 punten (2,1 procent) op 282,01 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor 8,04 punten ofwel 1,8 procent tot 427,79 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt werden verliezen geleden tot 2,2 procent.

De beurshandel in Europa stond al vanaf de opening in de min. Dat had vooral te maken met de fors lagere koersen in Azië. Beleggers vrezen dat het herstel van de economie mogelijk langer op zich laat wachten dan gedacht. "We denken aan typisch cyclisch herstel, maar bij elke suggestie dat dat niet gebeurt, wordt de markt verzwakt", aldus een beursstrateeg in Londen.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal drukte op de AEX met een verlies van 3,8 procent. Dat kwam door de lagere prijzen van metaal en andere grondstoffen zoals lood, koper, nikkel, goud en zink. De mijnbouwers BHP Billiton, Xstrata en Rio Tinto daalden tot 5,5 procent in Londen. Gouddelver Anglo American verloor 5,6 procent.

Ook de olieprijs stond onder druk door de economische twijfels. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,5 procent tot 65,79 dollar. Oliemaatschappij Shell verloor 0,8 procent in de AEX en de toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore zakte 2,6 procent. In Londen verloor BP 1 procent en het Franse Total koerste 2,2 procent lager.

Crucell
Biotechnologiebedrijf Crucell steeg 1,4 procent, nadat het bedrijf de grootste order uit zijn geschiedenis had aangekondigd. Crucell gaat de komende drie jaar voor 300 miljoen dollar vaccins leveren aan ontwikkelingslanden. Het bedrijf zei te verwachten dat nog meer orders zullen volgen.

Elders in Europa viel horlogemaker Swatch op. Het aandeel Swatch duikelde in Zürich 6,8 procent door winstnemingen en een afwaardering van Deutsche Bank. Swatch kwam vorige week nog met betere dan verwachte halfjaarcijfers. Afgelopen vrijdag sprong het aandeel 13 procent omhoog.

De euro was 1,4085 dollar waard tegen 1,4225 dollar bij het slot van de handel vrijdag.