AMSTERDAM - Beleggers zijn deze week naarstig op zoek naar tekenen van economisch herstel. Het vertrouwen in de stand van de economie werd vrijdag geschaad na een onverwachte terugval van het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de eigen economie.

Daardoor werden de Europese beurzen in het rood gedrukt.

De index, samengesteld door de Universiteit van Michigan, daalde deze maand naar 63,2 punten van 66 punten in juli. Analisten hadden juist gerekend op een stijging.

Macrocijfers
Deze week worden ook in andere landen data over het vertrouwen in de staat van de eigen economie gepubliceerd. Dinsdag publiceert het Duitse onderzoeksbureau ZEW het economische sentiment in augustus. In Nederland publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag een voorlopig cijfer over het consumentenvertrouwen in augustus.

Daarnaast zijn beleggers gericht op de cijfers van allerlei bedrijven in onder meer Nederland. Zo komen in ons land nog enkele banken met halfjaarresultaten, namelijk SNS Reaal, NIBC en Kas Bank. Supermarktconcern Ahold publiceert deze week ook de gedetailleerde resultaten. Eerder kwam het bedrijf al met omzetcijfers naar buiten. Verder zullen onder meer Boskalis, Heijmans en Grontmij hun halfjaarresultaten bekendmaken.

HP
In de Verenigde Staten is net als in Europa het meeste cijfergeweld achter de rug. Deze week publiceren onder meer Deere, Home Depot en Hewlett-Packard nog hun kwartaalcijfers.

Tot nu toe hebben 456 bedrijven uit de S&P 500 hun cijfers gepresenteerd. Daarvan presteerde 72 procent boven de verwachting van analisten, die stelden dat de betere resultaten grotendeels te danken waren aan grote kostenbesparingen.

Inflatie
Amerikaanse beleggers richten hun blik weer steeds meer op de macro-economische data in het land. Deze week komen in de VS cijfers over de inflatie, productie en huizenbouw (juli) naar buiten.

Volgens Amerikaanse analisten is het tijd voor winstnemingen. De handelsvolumes zullen volgens hen ook deze week licht zijn en overdreven marktbewegingen tot gevolg hebben.