UTRECHT - Oud-topman Ad Veenhof van Wessanen had een dominante en oncollegiale manier van optreden. Verder bemoeide Veenhof zich op een onjuiste manier met de financiën.

Dit stelt het huidige bestuur van Wessanen in de agenda voor de aandeelhoudersvergadering die het bedrijf in september houdt.

Tijdens de vergadering mogen aandeelhouders stemmen over het ontslag van Veenhof. De raad van commissarissen haalde de bestuursvoorzitter in februari al van zijn post. Nu wil het bedrijf de arbeidsovereenkomst met Veenhof door de rechter laten ontbinden.

Dominant
''De dominante wijze van opereren van de heer Veenhof stond geen cultuur toe waarin besluiten het resultaat van overleg waren en managers eigen bewegingsruimte kregen. De raad van bestuur functioneerde onvoldoende collegiaal'', aldus de toelichting in de agenda. Volgens het bestuur is Veenhof verder niet doortastend genoeg geweest met de uitvoering van de strategie en hanteerde hij een onvoorzichtig dividendbeleid.

Ook zou Veenhof zich hebben bemoeid met de financiële rapportage van het bedrijf. Volgens het bestuur bestond hierdoor twijfel over de onafhankelijkheid van de verslaglegging en de resultaten.

Cultuur
In een reactie tegenover RTL Z sprak Veenhof de uitlatingen van Wessanen vrijdag tegen. ''Er was heel veel bewegingsruimte voor managers en zeker geen cultuur waarin mensen niks durfden te zeggen. De verslaglegging en de resultaten werden en worden uiteraard door een externe accountant gecontroleerd. Die heeft nooit een negatieve persoonlijke opmerking over mij gemaakt.''

Onder leiding van interim-bestuursvoorzitter Frans Koffrie heeft het bedrijf het roer omgegooid. Wessanen wil zich richten op de Europese activiteiten voor natuurvoeding en enkele Amerikaanse activiteiten verkopen. In juni kwamen onregelmatigheden in de financiële verslaglegging van de Amerikaanse dochter American Beverage Corporation aan het licht.'