AMSTERDAM - De Telegraaf Media Groep (TMG) is uit de rode cijfers en boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een bescheiden winst. Toch werd het bedrijf, net als andere uitgevers, hard geraakt door het inzakken van de advertentiemarkt.

Het bedrijf voelde de gevolgen van de recessie in het tweede kwartaal sterker dan in het eerste kwartaal, zo maakte TMG vrijdag bekend. Door kostenbesparingen beperkte het bedrijf de schade.

Herstel
TMG ziet op dit moment nog geen tekenen van herstel. Het bedrijf wil gezien de huidige marktomstandigheden geen concrete voorspellingen doen voor het resultaat over heel 2009. Wel verwacht TMG dat inkomsten uit advertenties aanzienlijk lager zullen uitkomen. De opbrengsten uit abonnementen blijven naar verwachting stabiel.

Eerder dit jaar kondigde het bedrijf een reorganisatie aan, waarbij bijna vijfhonderd banen verdwijnen. Daarvan zijn tot nu toe 334 banen geschrapt. De uitgever stopte onder meer de activiteiten in Oekraïne en verkocht in Nederland een deel van zijn tijdschriftentak, waaronder de bladen JAN, Hitkrant en CosmoGirl.

Librium
In juli werd Librium TV, een medium voor narrowcasting verkocht. Narrowcasting is het op televisieschermen op specifieke plaatsen, zoals in trams, weergeven van onder meer nieuws en advertenties.

De uitgever heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 1,9 miljoen euro, hoger dan analisten hadden verwacht. Vorig jaar boekte TMG nog een verlies van 176 miljoen euro. Dat verlies werd veroorzaakt doordat het belang in de Duitse zender ProSiebenSat1 fors minder waard werd.

Omzet
De omzet over het eerste halfjaar bedroeg 303 miljoen euro, lager dan waar analisten op hadden gerekend. De advertentieopbrengsten daalden daarbij naar 136,7 miljoen euro, tegen 180 miljoen euro vorig jaar.

In het tweede kwartaal hield TMG onder de streep 5,8 miljoen euro over tegen een verlies van 178,6 miljoen euro een jaar eerder. De kwartaalomzet kwam uit op 155,2 miljoen euro tegen 177,4 miljoen euro een jaar eerder.

Op de beurs in Amsterdam werd positief gereageerd op de resultaten. Het aandeel, opgenomen in de SmallCap-index, ging 3,6 procent omhoog.