AMSTERDAM - Een onverwachte terugval van het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de staat van de eigen economie drukte de Europese aandelenbeurzen vrijdagmiddag in het rood.

In de aanloop naar de publicatie van de index van het consumentenvertrouwen werden de in de ochtend opgebouwde winsten al deels verspeeld.

De index, samengesteld door de Universiteit van Michigan, daalde deze maand naar 63,2 punten van 66 punten in juli. Analisten rekenden juist op een stijging naar 68,5 punten. Volgens de universiteit maken steeds meer mensen zich zorgen over de eigen financiën, terwijl het met de algemene economie steeds beter lijkt te gaan. De bezorgdheid wordt onder meer veroorzaakt door de vele ontslagen en de bescheiden loonstijgingen.

Financiële sector
De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 2 punten ofwel 0,7 procent lager op 288,02 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen hield een winst vast van 0,5 procent op 435,83 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,7 procent in.

Opnieuw had de financiële sector een grote hand in het verloop van de handelsdag. Verzekeraar Aegon, donderdag de sterkste daler met een verlies van bijna 6 procent, werd vrijdag opnieuw van de hand gedaan. Met een koersverlies van ruim 3 procent was het aandeel nog 5,20 euro waard. Dat is iets onder de koers waartegen Aegon 158 miljoen aandelen zal uitgeven. Met de opbrengst van die uitgifte wil het concern 1 miljard euro aan staatssteun terugbetalen. Branchegenoot ING sloot 4 procent lager.

Koerssprong
Biotechnologieconcern Pharming maakte een forse koerssprong op de beurs. Pharming heeft vrijdag van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming gekregen om een klinisch onderzoek te doen met het medicijn Prodarsan. Het aandeel won 7,8 procent tot 0,57 euro.

Het lager dan verwachte consumentenvertrouwen in de VS had een forse uitwerking op de olieprijs. Als economisch herstel uitblijft, zal de vraag naar olie dalen. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) daalde met 4 procent ofwel 2,90 dollar tot 67,67 dollar.

De euro noteerde vrijdagmiddag op 1,4210 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt nog op 1,4215 dollar.