NEW YORK - Op Wall Street waren donderdag de financiële waarden in trek, nadat bekend was geworden dat superbelegger John Paulson geld heeft gestoken in banken, waaronder de Bank of America.

De koers van die bank sloot bijna 7 procent hoger. Ook Wal-Mart sprong eruit. Het winkelconcern kwam met een winst die boven verwachting goed was, en zag de koers met bijna 3 procent stijgen.

Slotstanden
Het waren uitschieters. De belangrijkste beursgraadmeter, de Dow-Jonesindex, sloot 0,4 procent hoger op 9398,19 punten, een winst van 36,58 punten.

De S&P 500-index stond bij het sluiten van de handel op 1012,73 punten, een stijging met 6,92 punten, ofwel 0,7 procent. De Nasdaq-index, van belang voor de technologie-aandelen, steeg met 0,5 procent naar 2009,35 punten, 10,63 punten meer dan op de voorgaande dag.

Detailhandel
De beleggers kregen teleurstellend nieuws te verwerken. Uit cijfers van de overheid bleek dat de omzet in de detailhandel in juli gedaald is, terwijl een stijging was verwacht. Wal-Mart was een witte raaf, want andere winkelketens noteerden lager.

De beleggers op Wall Street volgen de verkoopcijfers van de detailhandel met grote belangstelling, omdat het de consument is die moet zorgen voor het aantrekken van de economie.

Werkloosheidscijfers
Een domper bleken ook de werkloosheidscijfers. Het aantal uitkeringen bleek de afgelopen week hoger dan verwacht.

John Paulson zorgde voor een opleving. Zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met de kredietcrisis. De fondsbeheerder speculeerde voor die crisis op lagere koersen en verdiende daar dus fors aan.

Staatsleningen
Na een lagere opening kropen de aandelen overwegend omhoog, terwijl de verliezen veelal beperkt bleven. Aandelenbeleggers putten in de loop van de dag wat moed uit de verkoop van staatsleningen, die erop duidde dat er nog steeds vertrouwen is in de Amerikaanse economie.

De euro noteerde 1,4284 dollar tegen 1,4215 bij het sluiten van de Europese beurzen.