AMSTERDAM - De kabelproducent Draka heeft in het eerste halfjaar van 2009 ten opzichte van een jaar eerder een 88 procent lagere nettowinst geboekt van 6 miljoen euro. De cijfers werden donderdag door het bedrijf bekend gemaakt.

De omzet daalde naar 1,02 miljard euro tegen 1,46 miljard euro vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 71,8 miljoen euro, tegen 108,8 miljoen euro in 2008. Al met al kwamen de cijfers flink lager uit dan vorig jaar.

Pessimisme
Het bedrijf, actief in dertig landen in Europa, Amerika en Azië, is weinig optimistisch voor de rest van 2009. Draka verwacht grote risco's en onzekerheden in de markt. Voor dit jaar wordt op een volumedaling gerekend.

Volgens analisten van zakenbank Petercam zijn de resultaten in lijn met de verwachtingen. Voor 2009 zien zij geen reden om hun voorspellingen bij te stellen. De marktvorsers houden dan ook vast aan een koopadvies.

Fusie
Het bedrijf liet donderdag ook weten nog steeds in gesprek te zijn met zijn Italiaanse branchegenoot Prysmian over een mogelijke fusie. De gesprekken zijn sinds juni gaande.

Mocht de fusie doorgaan, dan verwacht Petercam dat de aandelen van Draka in waarde zullen stijgen. Volgens de analist zou een samengaan van de twee bedrijven veel voordelen bieden die aandeelhouders ten goede komen.

Beurs
Op de beurs werd positief op de resultaten gereageerd. Om 10.25 uur stond het aandeel Draka 2,5 procent hoger op 11,33 euro.