PERNIS - Shell steekt ruim 300 miljoen euro in de bouw van een ontzwavelingsinstallatie op de raffinaderij in Pernis.

Het energieconcern speelt in op de toenemende vraag naar 'schone' diesel en vooral ook op scherpere Duitse milieu-eisen aan stookolie voor de verwarming van woningen.

Toekomst
Duitse huishoudens zullen in de voorziene toekomst verwarmd blijven worden met zogeheten huisbrandolie. ''Anders dan bijvoorbeeld Nederland, beschikt Duitsland niet over gasreserves'', aldus Pernis-directeur Hans van Scherpenzeel donderdag in een toelichting.

Voor de raffinaderij van Shell in Pernis is Duitsland de grootste afzetmarkt, gevolgd door Nederland, België, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk.

Diesel
De nieuwe installatie in Pernis zal over twee jaar schonere diesel maken voor auto's en vrachtwagens in Europa. Mogelijk zal Shell de brandstof op termijn ook naar de Verenigde Staten exporteren. ''Dat is afhankelijk van de manier waarop president Obama zijn klimaatdoelstellingen invult'', aldus Van Scherpenzeel.

De huidige verwerkingscapaciteit van de raffinaderij in Pernis van 416.000 vaten ruwe olie per dag zal met de nieuwe investering niet toenemen. ''Het gaat om een kwaliteitsslag en daarbij zal het aandeel schonere diesel stijgen'', aldus Scherpenzeel.

Werkgelegenheid
De investering zorgt tijdelijk voor extra werkgelegenheid in de regio Rijnmond. Het complex in Pernis telt 2100 Shell-werknemers, daar komen op het hoogtepunt van de bouw nog eens 1300 werklieden bij.