LANGBROEK -Industrieel toeleverancier Aalberts Industries heeft vooral in het tweede kwartaal van dit jaar ''een voorzichtig herstel'' waargenomen. Dat zei topman Jan Aalberts donderdag na de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

''Het grootste deel van de winst van 18,3 miljoen euro die wij hebben gerealiseerd, komt uit het tweede kwartaal'', zei Aalberts tegen het ANP. Er is een voorzichtig herstel van herhaalorders zichtbaar. Daarnaast ziet de onderneming de vraag vanuit een aantal belangrijke industrieën weer aantrekken. ''Bijvoorbeeld in de medische industrie, de semiconductors en de autoindustrie'', aldus Aalberts.

Lichtpunten
''We zien niet alleen bij Aalberts, maar ook in de brede economie gelukkig wel wat lichtpunten. En dat merken wij ook echt'', aldus de topman.

Daarnaast maakte Aalberts nieuwe afspraken met banken over de convenanten. Dat waren volgens Aalberts ''redelijk intensieve gesprekken''. ''Maar wij hadden geen geld nodig, daarom was een claimemissie geen optie.'' Dat zou de waarde voor aandeelhouders ook ''te veel hebben verwaterd''. Volgens Aalberts had de onderneming tijdelijk de afspraken met de banken gebroken, onder meer als gevolg van een aantal overnames in 2008.

Boete
Het bedrijf moet nu aan de banken een zogenoemde waiver fee, een soort boete, betalen van 2 tot 3 miljoen euro, over de komende twee tot drie jaar. Het gaat om een opslag op de rente, die afhankelijk is van de rentestand.

De omzet van Aalberts ging in de eerste zes maanden van dit jaar terug naar 701 miljoen euro, 2 procent lager dan in de eerste helft van 2008. Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde van 11,6 miljoen in de eerste helft van 2008 naar 5,5 miljoen euro dit jaar.

Criris
Vooral de divisie Industrial Services werd geraakt door de economische teruggang, met een omzetdaling van ruim 30 procent. De divisie Flow Control had eveneens te maken met het krimpen van de markt. Maar de groep kon dit enigszins compenseren door onder meer de introductie van nieuwe producten en het versterken van cross-selling, waarbij meerdere producten aan een klant worden verkocht.

De onderneming voerde ook een aantal maatregelen door om de kosten te drukken. Zo zijn de afgelopen twaalf maanden circa 1750 werknemers naar huis gestuurd, waardoor het aantal mensen dat bij Aalberts werkt nu staat op ongeveer 10.140. Ook is arbeidstijdverkorting doorgevoerd.