AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon heeft een nettoverlies geboekt in het tweede kwartaal van dit jaar, na al drie kwartalen op rij verlies te hebben geleden.

Verwacht werd dat de verzekeraar weer zwarte cijfers zou schrijven. Aegon publiceerde donderdag voorbeurs de tweedekwartaalcijfers. De Haagse verzekeraar maakte bovendien bekend voor 1 miljard aandelen uit te geven om de staat terug te betalen.

Verlies
Het nettoverlies kwam uit op 161 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 9 miljoen euro. Het nettoverlies is inclusief een eenmalig boekverlies van 385 miljoen euro op de verkoop van een dochterbedrijf in Taiwan.

Zonder dat eenmalige verlies kwam de verzekeraar uit op een nettowinst van 224 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2008 boekte het concern een winst van 276 miljoen euro.

Staatssteun
Aegon meldde verder een derde deel van de ontvangen staatssteun te willen terug te betalen. De verzekeraar ontving vorig jaar een kapitaalinjectie van 3 miljard euro nadat het in zwaar weer terecht was gekomen door de kredietcrisis.

''Het is altijd onze intentie geweest om de 3 miljard euro zo snel mogelijk aan de Nederlandse staat terug te betalen, mits haalbaar en verantwoord'', zei topman Alex Wynaendts van Aegon in een toelichting.

Bos
Minister Wouter Bos van Financiën verwelkomt het voornemen van Aegon om snel een deel van de staatssteun terug te betalen. ''Ik hoop ook dat het een teken van vertrouwen is richting de financiële markten.''

De bewindsman noemt het belangrijk dat bedrijven in de financiële sector weer op eigen benen kunnen staan. ''Geen enkele bank vindt het prettig om langdurig afhankelijk te zijn van de overheid. Het liefst zijn we allebei zo snel mogelijk van elkaar af'', aldus de bewindsman donderdag na afloop van een kabinetsberaad.

Naast Aegon hebben onder meer de bankverzekeraars ING en SNS Reaal overheidssteun gekregen om de financiële crisis het hoofd te kunnen bieden.