NEW YORK - Na een vlakke opening noteerden de aandelenbeurzen op Wall Street woensdag bij sluiting van de handelsdag weer winsten.

Door een positief bericht van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) over de stand van de economie waren beleggers kooplustig. Vooral aandelen van technologiebedrijven en huizenbouwers stonden in de belangstelling.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen won 1,3 procent op 9361,61 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 1,1 procent omhoog op 1005,81 punten. De Nasdaq-index, die de stemming onder technologiefondsen weergeeft, won 1,5 procent op 1998,72 punten.

Herstel
"De markt houdt er al rekening mee dat de economie aan het herstellen is", aldus een Amerikaanse handelaar. Ook koopjesjagers droegen bij aan herstel van de aandelenmarkt. "Beleggers zijn bang een rally te missen, daarom gaan ze na een paar dagen van dalende koersen weer kopen."

Sinds het begin van de recessie ruim anderhalf jaar geleden stabiliseert de Amerikaanse economie zich nu steeds duidelijker, liet de Fed woensdag na afloop van een tweedaagse vergadering weten. Volgens het instituut gaven de financiële markten de afgelopen weken een duidelijke verbetering te zien. De belangrijkste rentetarieven tussen 0 en 0,25 procent blijven ongewijzigd.

Zorgen
Ook de consumentenbestedingen stabiliseren, maar er zijn ook nog zorgen. De Fed noemde het aanhoudende verlies aan banen, trage inkomensgroei en strenge kredietvoorwaarden. De Fed maakte verder bekend te willen stoppen met nog meer geld in de economie te pompen. Het programma voor de inkoop van staatsobligaties is eind oktober afgerond.

Applied Materials droeg flink bij aan de winst van de Nasdaq. Het aandeel steeg 3,3 procent na een aanbeveling van Morgan Stanley. De grote producent van halfgeleiderapparatuur sprak dinsdag bij de presentatie van de kwartaalresultaten de verwachting uit het lopende jaar op z'n minst 'break even' te draaien dankzij nieuwe orders en forse kostenbesparingen.

Huizenmarkt
Aandelen van de bouwer van luxe woningen Toll Brothers gingen met 10,6 procent omhoog nadat het bedrijf een stijging had bekendgemaakt van het aantal afgesloten contracten in het derde kwartaal. Maar de firma verwacht het volgende kwartaal wel een daling van de opbrengsten van 42 procent, een aanwijzing dat de huizenmarkt nog steeds lijdt onder de recessie. Aandelen van huizenbouwers stegen niettemin gemiddeld met 4,4 procent.

Financials trokken de S&P 500-index naar een winst van 2,4 procent. Verzekeraar Allstate was hier de grootste stijger met een winst van 6,3 procent. De firma kreeg een opwaardering van Bank of America van 'neutraal' naar 'kopen'. Inmiddels heeft 90 procent van de ondernemingen met een notering aan de S&P kwartaalcijfers gepubliceerd, waarvan 72 procent met beter dan verwachte resultaten, volgens de meest recente Thomson Reuters-data.

Valuta
Op de New Yorkse valutamarkt stond de euro op 1,4197 dollar. In Europa werd 1,4215 dollar voor de euro betaald.