AMSTERDAM - Een positieve stemming op Wall Street zorgde woensdagmiddag voor een opleving op de Europese aandelenmarkten, die tot aan de opening van de New Yorkse beurs nauwelijks van hun plek kwamen. Vooral aandelen van banken en energiebedrijven waren gewild.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 4,8 punten hoger op 288,95 punten, een winst van 1,7 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,3 procent tot 423,69 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1,5 procent omhoog.

Bank-verzekeraar ING was één van de smaakmakers op het Damrak. Het aandeel opende met een verlies van ruim 12 procent na de bekendmaking van een lagere dan verwachte winst in het tweede kwartaal.

ING
In de voorgaande drie kwartalen leed het concern verlies. Gedurende de dag werd het verlies steeds kleiner en sloeg uiteindelijk om in een winst van 2,4 procent.

De omslag van het aandeel ING weerspiegelde het verbeterde sentiment onder beleggers ten aanzien van de financiële sector. Dinsdag werden de aandelen van banken en verzekeraars nog van de hand gedaan nadat een aantal vooraanstaande analisten zei op korte termijn een eind te zien aan de koerswinsten in de sector.

Aegon
Ook het aandeel Aegon (plus 3 procent) sloot met winst na het merendeel van de dag in het rood te hebben gekoerst. Branchegenoot SNS, dat donderdag met cijfers komt, deed het vanaf het begin van de handel goed en sloot met een winst van 9,5 procent.

Beter dan verwachte cijfers van het Duitse E.on, 's werelds grootste nutsbedrijf, en een oplopende olieprijs zette de meeste olieconcerns in de plus. Een vat ruwe olie (159 liter) werd bijna 2 procent duurder en kostte 70,80 dollar. Shell sloot 1,2 procent hoger en Total schreef in Parijs 2,3 procent bij, terwijl BP 0,9 procent daalde.

ASML
Chipmachinefabrikant ASML profiteerde van opbeurend nieuws van branchegenoot Applied Materials. Dat concern verwacht, dankzij nieuwe orders, ten minste break even te draaien in het vierde kwartaal. ASML won 3 procent.

In de MidKap-index stond AMG op de laatste plaats met een verlies van ruim 3 procent. Het aandeel ging aan het begin van de dag nog bijna 10 procent achteruit nadat de producent van onder meer hoogwaardige metalen voor de ruimte- en luchvaartindustrie tegenvallende omzetcijfers over het tweede kwartaal had gemeld.

Op de valutamarkt kostte de euro woensdagmiddag 1,4215 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel een dag eerder was de Europese munt 1,4135 dollar waard.