AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING maakt, na drie kwartelen rode cijfers te hebben geschreven, weer winst. In het tweede kwartaal werd een nettowinst geboekt van 71 miljoen euro, tegen 1,92 miljard euro een jaar eerder. Dat bleek woensdag bij de publicatie van de resultaten.

De winst was lager dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op een nettowinst van 275 miljoen euro. De winst was vooral te danken aan de verzekeringstak die een onderliggende winst boekte van 278 miljoen euro.

Beursklimaat
De resultaten van de verzekeringstak werden geholpen door het gunstige beursklimaat van de afgelopen tijd. In het vorige kwartaal moest de verzekeraar door de slechte beursstemming flink afschrijven. Een deel van deze afschrijvingen kon het afgelopen kwartaal weer worden teruggedraaid. Het positieve effect werd wel gedrukt door de financiële producten waarmee ING zich heeft ingedekt tegen verliezen. Op het moment dat de koersen stijgen, daalt de waarde hiervan.

De bank boekte een onderliggend verlies van 204 miljoen euro. Dit kwam onder meer door een afboeking op de vastgoedportefeuille. ING nam in het afgelopen kwartaal voor 852 miljoen euro voorzieningen voor slechte leningen. De banktak profiteerde wel van de renteontwikkelingen. Het verschil tussen de lange rente en de korte rente is opgelopen. Dit is gunstig voor banken omdat zij zelf kort geld lenen en lang uitlenen.

Besparingen
Het kostenbesparingsprogramma ligt volgens ING voor op schema. De bankverzekeraar wil dit jaar 1 miljard euro besparen en zei woensdag dat 53 procent hiervan in de eerste helft van het jaar is gerealiseerd. ING rekent erop dat de teller aan het eind van het jaar op 1,3 miljard euro staat.

ING zei woensdag dat het aan het kijken is hoe het de steun van de Nederlandse Staat kan terugbetalen. Het concern kreeg vorig jaar een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. Verder verzekert de Staat een groot deel van de eventuele verliezen op de Amerikaanse hypothekenportefeuille.