LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Crucell is in het tweede kwartaal van 2009 na een aantal kwartalen winst weer in de rode cijfers gekomen. Dit bleek dinsdag bij de publicatie van de tweede kwartaalresultaten.

De tegenvaller werd voor een deel veroorzaakt doordat enkele leveringen van Quinvaxem, een vaccin tegen kinderziekten, werden uitgesteld naar de tweede helft van het jaar. ''Landen die deze vaccins ontvangen, moeten zorgen dat ze warenhuizen en ijskasten hebben om de vaccins op te slaan. Soms gebeurt het dat ze deze zaken niet op orde hebben en levering wordt vertraagd'', legde bestuursvoorzitter Ronald Brus uit.

Verder merkt Crucell volgens Brus de recessie in de verkoop van zijn reisvaccins. ''Door de recessie reizen mensen minder. Vooral vanuit de Scandinavische landen gaan minder mensen naar bestemmingen als Mexico.''

Verlies
Crucell leed in het kwartaal een nettoverlies van 1,8 miljoen euro, terwijl analisten een nettowinst van 3,7 miljoen euro verwachtten. De omzet kwam uit op 72,4 miljoen euro, lager dan de 80 miljoen euro waarop analisten in doorsnee rekenden.

Hoewel de cijfers minder waren dan verwacht, was er voor analisten nog geen man overboord. ''Er is wat omzet naar het tweede halfjaar geschoven en er was wat minder groei in de verkoop van reisvaccins. Na een sterk eerste kwartaal waren de verwachtingen te hoog gespannen'', aldus Jan Van den Bossche van Petercam.

Vaccin
Volgens de analist is voor het bedrijf veel belangrijker hoe een aanbesteding voor de levering van Quinvaxem in de periode 2010 tot 2012 zal uitpakken. Quinvaxem is de kurk waar Crucell op drijft. Het vaccin moet dit jaar 250 miljoen euro aan omzet opleveren. ''Iedereen kijkt uit naar die tender'', zei Van den Bossche.

Crucell zei dinsdag vast te houden aan zijn groeidoelstellingen voor heel 2009. Crucell rekent op een omzetstijging van 20 procent en significante verbetering van de operationele winst.

Patrys
Om de winstgevendheid op te schroeven, voert Crucell een kostenbesparingsprogramma door. Dit moet over heel 2009 30 miljoen euro opleveren. Na een half jaar staat de teller op 10 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro in het tweede kwartaal is gerealiseerd. Financieel topman Leon Kruimer zei dinsdag veel vertrouwen te hebben dat het doel van 30 miljoen euro zal worden gehaald.

Crucell kondigde dinsdag ook twee nieuwe licentieovereenkomsten aan. Het Australische bedrijf Patrys gaat de Per.C6-technologie van Crucell gebruiken voor de productie van antilichamen. Het Japanse Momotaro-Gene gaat Per.C6 gebruiken voor ontwikkeling van een gentherapie tegen prostataatkanker. Crucell gaf geen financiële details van de overeenkomsten.