AMSTERDAM - Sombere vooruitzichten van analisten over banken en verzekeraars zetten dinsdag de financiële sector en daarmee de effectenmarkten onder druk.

De Amerikaanse kredietverstrekker CIT deed er nog een schepje bovenop met de mededeling uitstel van betaling te moeten aanvragen, omdat het er niet in slaagt de benodigde kredieten te krijgen.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 4,4 punten ofwel 1,5 procent lager op 284,17 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 1 procent tot 418,33 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 2,4 procent in.

Aegon
Verzekeraar Aegon, die donderdag met tweedekwartaalcijfers komt, bungelde onderaan de AEX-index met een verlies van ruim 7 procent. Zakenbank Credit Suisse verlaagde het beleggingsadvies voor het aandeel in de verwachting dat de opmars van de koers niet zal aanhouden.

Ook ING, dat woensdag de resultaten over het afgelopen kwartaal bekendmaakt, hield het hoofd niet boven water. Het aandeel werd 2,3 procent minder waard.

Natixis
De sterkste daler in de Europese financiële sector was de Franse bank Natixis met een verlies van ruim 17 procent. Natixis liet dinsdag weten toch niet van de beurs te verdwijnen ondanks maandenlange geruchten. Het aandeel staat al die tijd al flink onder druk.

De uitzenders Randstad en USG People werden onderuit gehaald door branchegenoot Adecco. De Zwitserse nummer 1 in de sector rapporteerde onverwacht een verlies in het tweede kwartaal en verloor op de beurs ruim 5 procent. Randstad en USG werden respectievelijk 4,9 en 2 procent lager gezet.

Imtech
Het was niet louter kommer en kwel op de beurs. Een positieve uitzondering was technisch dienstverlener Imtech, dat na de bekendmaking van betere dan verwachte cijfers werd beloond met een koerswinst van 8 procent.

De euro noteerde 1,4135 dollar in vergelijking met 1,4140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat ruwe olie (159 liter) daalde bijna 2 procent in prijs en kostte iets meer dan 69 dollar.