NEW YORK - In Wall Street gingen de aandelenkoersen maandag omlaag. Volgens beurshandelaren konden winstnemingen niet uitblijven na vier weken van koersstijgingen. Bovendien hielden beleggers hun kruit droog.

Zij kijken uit naar de uitkomst van een vergadering van het bestuur van de centrale bank, dinsdag en woensdag, en naar cijfers van grote winkelketens later deze week.

Bovendien komen er ook nog algemene cijfers over verkopen in de detailhandel. Beleggers volgen dit met grote belangstelling, omdat de bestedingen van de consumenten sterk bepalend zijn voor de groei van de economie in de Verenigde Staten.

Adempauze
De belangrijkste beursbarometers gingen maandag met minder dan een half procent omlaag ten opzichte van de hoge stand van vrijdag. Handelaren zagen dit niet als een teken dat nu een koersdaling wordt ingezet, meer als een adempauze. Volgens hen willen veel mensen weer aandelen kopen en is het wachten op een geschikt moment om in te stappen.

''De daling is waarschijnlijk meer veroorzaakt door een gebrek aan belangstelling bij kopers dan door druk om te verkopen",' zei een van de handelaren.

Beleggers keken maandag de kat uit de boom. Ze hopen na de bijeenkomst van de centrale bank beter te weten waar ze aan toe zijn met de rente en met de stand van de economie.

Dow Jones
Dow-Jonesindex sloot 32,12 punten ofwel 0,3 procent lager op 9337,95 punten. De S&P 500-index verloor ook 0,3 procent, een daling van 3,38 punten op 1007,10 punten. De Nasdaq-index, belangrijk voor de stemming bij de technologiefondsen ging 0,4 procent omlaag, met 8,01 naar 1992,24 punten.

Er was er weinig nieuws dat de handel kon stimuleren. McDonald's zorgde na een lagere opening voor een kortstondige opleving. De fastfoodketen meldde gunstige omzetcijfers over de afgelopen maand. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten werd meer verkocht in de restaurants. McDonald's zag dat beloond met een koersstijging van 1,9 procent.

Alcoa
Wall Street liet echter overwegend koersdalingen zien. Zo moesten uiteenlopende ondernemingen als Alcoa, Cisco en 3M met meer dan 2 procent terug, terwijl vliegtuigbouwer Boeing een kleine 2 procent verloor.

De winkelketen Best Buy ging met meer dan 5 procent omlaag na een negatief beleggingsadvies. Ondernemingen in de detailhandel en grondstoffenfondsen moesten overwegend terug.

De euro noteerde 1,4140.dollar, dezelfde stand als bij het sluiten van de beurzen in Europa.