AMSTERDAM - De Chinese aandelenmarkten stevenen af op een bubbel. Maar het is nu nog onzeker of beleggers hun belangen in Chinese effecten moeten afbouwen. Dat zeggen analisten van Credit Suisse.

Door Belegger.nl

Volgens de analisten zijn er meer dan genoeg signalen dat een bubbel ontstaat op de Chinese markt. De  beurzen van Shanghai en Shenzhen zijn twee keer meer waard dan het laatste dieptepunt. Er is bijzonder veel geld de beurzen opgestroomd. De handelsvolumes bevinden zich boven het niveau van 2007. En aandelen zijn duur: de koerswinstverhouding is gemiddeld 23.

Sinds begin jaren negentig is er niet meer zo veel geld op de markt geweest, aldus Credit Suisse. Het aantal nieuw geopende beleggingsrekeningen is toegenomen tot 700.000 per week. Dat is sinds begin 2008 niet meer voorgekomen, maar het ligt nog wel onder de 1,5 miljoen nieuwe rekeningen per week in 2007.

Bubbel
De bubbel is nog niet volgroeid, stellen de analisten. Als de komende maanden een gezonde correctie plaatsvindt, is er niets aan de hand. Maar als de koersen blijven stijgen, moeten beleggers zich volgens Credit Suisse zorgen maken.

De Chinese overheid probeert inmiddels de markt af te koelen. Premier Wen Jiabao zei dit weekeinde dat China actief fiscaal en monetair beleid blijft voeren. Dit betekent volgens analisten van Merrill Lynch dat het Aziatische land dit jaar de rente niet verhoogd, omdat er weinig kans op inflatie is.