AMSTERDAM - Beleggers op de Europese beurzen deden maandag een stapje terug. Voor een deel verzilverden ze winsten die in de afgelopen weken werden opgebouwd.

De AEX verloor 0,7 procent, ofwel 1,89 punt, tot 288,61 punten. Afgelopen vrijdag klom de hoofdgraadmeter naar de hoogste stand dit jaar. De MidKap-index van middelgrote fondsen kreeg er 0,4 procent bij. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,2 tot 0,8 procent.

''Het is vlees noch vis met de handel'', zei beleggingsadviseur Erwin Blok van zakenbank Dresdner VPV maandag over de beurshandel op het Damrak.

Winstnemingen
Volgens een handelaar in Londen was er bij beleggers sprake van winstnemingen. Maar de dip zal volgens hem van korte duur zijn. Hij stelde dat een daling van de beurs een mooi moment is om goedkoop lucratieve aandelen in te slaan.

De bankensector lag er in Europa verdeeld bij. De Britse bank Lloyds (min 4 procent) ging hard onderuit na onbevestigde berichten dat het bedrijf geld nodig heeft. De bank zou daartoe nieuwe aandelen willen uitgeven. Maar aandeelhouders voelen daar niets voor.

Barclays
De Britse bank Barclays verloor 1,7 procent, in Parijs daalden BNP Paribas (min 0,5 procent) en Société Générale (min 1,4 procent).

In Amsterdam echter gingen ING en Aegon beide met 1,4 procent vooruit. De financiële instellingen presenteren deze week hun kwartaalcijfers. SNS Reaal, dat volgende week rapporteert, won zelfs 6,5 procent.

VastNed
Resultaten van vastgoedgroep VastNed vielen goed in de smaak bij beleggers. Het fonds steeg 4 procent. Een negatief analistenrapport van zakenbank Thedoor Gilissen over Unilever drukte de koers van het levensmiddelenconcern met 2,6 procent in de min.

Mijnbouwbedrijven zoals Xstrata, BHP Billiton en Anglo American leverden tot bijna 4 procent in. China beschuldigt het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto van spionage. De branchegenoten leden op de beurs maandag onder nieuwe ontwikkelingen in de kwestie.

Volkswagen
Autofabrikant Volkswagen (min 7,5 procent) kreeg een oorvijg op de Duitse beurs. Dat kwam door een somber rapport van analisten van zakenbank HSBC.

De handel in aandelen van handelshuis Van der Moolen werd maandag opgeschort. Het bedrijf verkeert in financiële problemen en heeft uitstel van betaling aangevraagd.

De euro noteerde maandagmiddag op 1,4140 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4185 dollar.