ROTTERDAM - De vastgoedmarkt zit in zwaar weer door de kredietcrisis. VastNed Groep, dat bestaat uit de twee beursgenoteerde bedrijven VastNed O/I (kantoren) en VastNed Retail (winkelpanden), publiceerde maandag de tweedekwartaalcijfers.

Topman Reinier van Gerrevink ziet vooralsnog geen verbetering van de economie. ''Het is duidelijk merkbaar dat de recessie nog niet voorbij is'', aldus Gerrevink in een toelichting.

Verhuur
VastNed Retail, dat winkelpanden verhuurt in Nederland, Spanje, Frankrijk, België en Turkije, heeft de winst uit verhuur van het vastgoed de eerste zes maanden van dit jaar zien toenemen. Het zogeheten direct beleggingsresultaat kwam uit op 34,3 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het direct resultaat 29,6 miljoen euro.

VastNed Retail denkt in het tweede halfjaar te kunnen profiteren van de lage marktrente. Het bedrijf voorspelt een winst per aandeel van 4 euro voor heel 2009, in het eerste halfjaar ging het om 2,08 euro per aandeel.

Portefeuille
Verder werd de vastgoedportefeuille met bijna 6 procent afgewaarderd. Het indirect beleggingsresultaat, het resultaat uit de waardeverandering van de vastgoedportefeuille, kwam uit op 99,5 miljoen euro negatief. In dezelfde periode vorig jaar was dit resultaat nog 6 miljoen euro positief.

Royal Bank of Scotland (RBS) vond de cijfers iets beter dan verwacht. Zakenbank Petercam was niet verrast en veranderde het koopadvies naar een beleggingsadvies het aandeel te houden. Het aandeel steeg met 1,1 procent in de ochtendhandel tot 39,95 euro.

Kantoren
VastNed Offices, de tak die kantoorpanden verhuurt, verliest huurders door het slechte economische klimaat. Het bedrijf boekte een direct resultaat van 16,8 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 17,1 miljoen euro.

Door de recessie blijft de toestand op de vastgoedmarkt volgens het bedrijf moeilijk. VastNed O/I verwacht daarom dat het direct resultaat per aandeel over heel 2009 zal uitkomen op 1,55 euro. Over 2008 was dat 1,59 euro en over 2007 nog 1,71 euro.

RBS
Royal Bank of Scotland vindt de cijfers in lijn met de verwachtingen. Zakenbank Petercam denkt dat VastNed Offices het ergste achter de rug heeft. Petercam wijzigde het verkoopadvies naar een advies het aandeel te houden. Aandeelhouders zetten het aandeel 1 procent hoger op 11,77 euro.

Gerrevink zei in de toelichting voor VastNed Offices voor de tweede helft van 2009 ''geen verbetering te zien van het huidige economische klimaat''.

Consumentenbestedingen
In de toelichting bij VastNed Retail wees de topman op ''de aanhoudende druk op consumentenbestedingen en daarmee op de omzetten van retailers''. Ook bij de huurders van winkelpanden voorziet Gerrevink dezelfde problemen als bij de huurders van kantoorpanden. ''Sommigen van hen zullen in de problemen raken.''