AMSTERDAM - Handelshuis Van der Moolen heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf kan niet aan haar kortlopende betalingsverplichtingen voldoen.

De aanhoudend tegenvallende handelsresultaten en opgelopen kosten, onder meer door een recente verhuizing, zijn de belangrijkste oorzaken voor de verzwakte financiële positie. Dat meldde Van der Moolen maandag.

Ook de koop van eigen aandelen ter waarde van 30 miljoen euro, vorig jaar, is achteraf gezien te ambitieus gebleken.

Vertrek
Het vertrek van meer dan twintig handelaren bij Van der Moolen is een zeer negatieve ontwikkeling.''Handelaren genereren business. Als die weggaan komen er geen inkomsten meer binnen'', zegt ook analist Nico van Geest van Keijser Capital. Dat maakt kredietverstrekkers terughoudend om geld in het bedrijf te steken. 

Verbaasd over de surseanceaanvraag is Van Geest niet. ''Het is een zinkend schip. De directie is weg, de commissarissen runnen het een beetje en in relatief goede maanden maak je verlies.'' De marktvorser wijst erop dat de aandelenbeurs een goed tweede kwartaal achter de rug heeft, maar Van der Moolen in de rode cijfers is blijven steken.

Van Geest voorziet dat voor delen van het bedrijf wel een toekomst is weggelegd. ''Bepaalde onderdelen zullen wel door kunnen gaan, maar de beursnotering heeft geen zin meer.''

Topman
Vorige maand trad topman Richard den Drijver af wegens de teleurstellende resultaten en oud-directeur Hans Kroon bedankte voor een nieuwe functie binnen het bestuur.

De oorzaken en consequenties hiervan worden meegenomen in het onderzoek naar de toekomstperspectieven van de onderneming, aldus Van der Moolen.

Aanvraag
De surseanceaanvraag geldt voor de moedermaatschappij Van der Moolen. Er is geen uitstel van betaling aangevraagd voor de dochterondernemingen van Van der Moolen.

Het management van het handelshuis bekijkt momenteel of Van der Moolen in afgeslankte vorm verder kan. Daarbij kijkt de directie nadrukkelijk naar verkoop van bedrijfsonderdelen.

Verlies
Van der Moolen heeft in het afgelopen halfjaar 8,7 miljoen euro verlies geleden. Dezelfde periode vorig jaar boekte het Amsterdamse bedrijf nog 14,5 miljoen euro winst. De opbrengsten zakten in, van 91,2 miljoen naar 24,9 miljoen euro.

Van der Moolen waarschuwt nadrukkelijk dat de resultaten veel lager kunnen uitvallen omdat afwaarderingen hierin nog niet zijn verwerkt. Het bestuur houdt "wel degelijk ernstig rekening met aanzienlijke afwaarderingen op vaste activa".

Beurs
De handel in aandelen Van der Moolen op de beurs in Amsterdam is opgeschort. NYSE Euronext heeft de aandelen op het zogenoemde strafbankje gezet, om beleggers te waarschuwen dat er met het fonds wat aan de hand is.