OMAHA - Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger Warren Buffett, is in het tweede kwartaal weer uit de rode cijfers gekomen. De Amerikaanse multimiljardair profiteerde vooral van de koersstijgingen op de wereldwijde aandelenmarkten.

De nettowinst van zijn houdstermaatschappij Berkshire Hathaway steeg met 14 procent tot 3,3 miljard dollar vergeleken met vorig jaar. Daarmee kwam een einde aan zes kwartalen van dalende winsten op rij. Berkshire Hathaway leed in het eerste kwartaal zelfs voor het eerst sinds 2001 een verlies, van 1,53 miljard dollar.

Boekwaarde
Door de winsten op de beurzen steeg de boekwaarde van de beleggingen van de 78-jarige Buffett met 11 procent tot bijna 119 miljard dollar. Het bedrijf van het 'Orakel van Omaha', zoals Buffett vaak wordt genoemd, is eigenaar van onder meer herverzekeraar General Re en bezit belangen in bijvoorbeeld General Electric, Goldman Sachs, Swiss Re, Coca-Cola en American Express.

Het aandeel Berkshire Hathaway bereikte afgelopen week voor het eerst sinds januari weer een niveau van boven de 100.000 dollar. Het is het duurste aandeel op Wall Street. In maart noteerde het fonds nog het laagste punt in zes jaar, maar is sindsdien met 40 procent in waarde gestegen. Toen Buffett in de jaren zestig Berkshire Hathaway als klein textielbedrijfje overnam, was het aandeel slechts 7 dollar waard.

Vermogen
Buffett geldt als een van 's werelds rijkste mensen. Het zakenblad Forbes schat zijn persoonlijk vermogen op ongeveer 58 miljard dollar. Hij kondigde in 2006 aan een groot deel van zijn vermogen aan goede doelen te schenken.