NEW YORK - De koersen op de aandelenbeurzen in New York boekten vrijdag weer winsten na gunstige berichten over de Amerikaanse werkloosheid. Veel beter dan verwachte cijfers over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten voedden de hoop op economisch herstel.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde 1,2 procent hoger op 9370,07 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index won 1,3 procent tot 1010,48 punten. De Nasdaq, belangrijke graadmeter voor technologiefondsen, steeg 1,4 procent tot 2000,25 punten.

Arbeidsmarkt
Op de Amerikaanse arbeidsmarkt verdwenen in juli, de agrarische sector uitgezonderd, 247.000 banen. Dat is veel minder dan het verlies van 320.000 banen waarop analisten hadden gerekend. In juni nam de werkgelegenheid nog met 443.000 banen af.

Ook het werkloosheidspercentage van 9,4 was beter dan verwacht. Analisten rekenden op een stijging naar 9,6 procent van 9,5 in juni. Het was voor het eerst sinds april vorig jaar dat het percentage daalde.

OESO
Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kwam vrijdag met goed nieuws. De vooruitzichten voor de belangrijkste economieën worden rooskleuriger, concludeert de OESO uit haar eigen index van belangrijke economische indicatoren. Volgens de OESO is de bodem van de recessie in onder meer de eurozone, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China bereikt.

Vrijwel alle koersen stonden door het positieve sentiment in de plus. Verzekeringsgigant American International Group (AIG) was met een koerswinst van ruim 20 procent tot 27 dollar aanvoerder van de S&P 500.

AIG
Het door overheidssteun overeind gehouden Amerikaanse bedrijf boekte voor het eerst in zeven kwartalen weer winst. Vorig jaar dreigde AIG door de financiële crisis nog ten onder te gaan. Het concern moest met 180 miljard dollar aan staatssteun overeind worden gehouden.

De winst voor AIG was voor beleggers de bevestiging dat de noodlijdende verzekeraar uit het dal klimt. De hele week hadden aandeelhouders al vertrouwen in het fonds, de koers steeg in een week tijd met 70 procent.

JP Morgan Chase
De financiële waarden presteerden het beste in de S&P-index, met een gemiddelde koersstijging van 4 procent. Ook in de Dow lagen de financiële concerns goed in de markt. JP Morgan Chase steeg een kleine 4 procent tot 42 dollar. American Express kreeg er 4,4 procent bij tot 32 dollar. Alleen Bank of America viel wat uit de toon met een verlies van 1,6 procent.

"Het ging vandaag allemaal om het werkgelegenheidscijfer", zei een marktanalist. "Beleggers zoeken bevestiging dat de bodem van de recessie in zicht is en de werkgelegenheid is daarvan een belangrijk onderdeel. Samen met andere factoren als de huizenmarkt geeft dat een indicatie dat de economie zich stabiliseert. Dat is precies waar beleggers naar uitkijken."

Valuta
De euro noteerde op de New Yorkse valutamarkt 1,4168 dollar tegen 1,4185 dollar bij het slot van de Europese beurzen.