AMSTERDAM - De door overheidssteun overeind gehouden Amerikaanse verzekeringsgigant American International Group (AIG) heeft voor het eerst in zeven kwartalen weer winst geboekt.

AIG boekte een nettowinst van 1,8 miljard dollar in het tweede kwartaal vergeleken met een verlies van 5,4 miljard dollar een jaar eerder. Dat maakte AIG vrijdag bekend.

Staatssteun
AIG was de grootste verzekeraar ter wereld. Vorig jaar dreigde het concern door de financiële crisis ten onder te gaan. Het concern moest met 180 miljard dollar aan staatssteun overeind worden gehouden.

De Amerikaanse overheid bezit momenteel een belang van 80 procent in AIG. Met de verkoop van bedrijfsonderdelen hoopt de regering een deel van de steun terug te krijgen. AIG verkocht al zijn autoverzekeringstak en praat momenteel over de verkoop van zijn levensverzekeringsdivisie.

Winst
De winst van AIG is vooral te danken aan het uitblijven van miljardenafschrijvingen op risicovolle beleggingen. Die werden het bedrijf eerder bijna fataal. Beleggers speculeerden al op goede cijfers voor AIG. Het aandeel steeg deze week 71 procent in waarde op Wall Street.