AMSTERDAM - Nederlandse beleggers zijn verdeeld over het juiste instapmoment op de beurs. Dat blijkt uit de jongste BeleggersBarometer van ING.

 

Door Belegger.nl

"Beleggers lijken zich af te vragen of het niet te hard omhoog gaat op dit moment’ aldus Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office.

De beleggersbarometer eindigde in juli op een waarde van 98 punten. Daarmee is de stemming onder de Nederlandse beleggers rondom het neutrale niveau van 100 gebleven. De afgelopen vijf maanden klom de barometer nog van 60 punten naar 103 punten.

Inschatting
De forse stijging over de afgelopen vijf maanden wil niet zeggen dat de barometer te snel is gestegen. ‘Beleggers hebben het juist goed gezien. Ze hebben de economische situatie en de toestand op de beurs op de juiste manier ingeschat’, licht Homan toe.

Maar nu nemen ze dus wat gas terug. "Over de beurs blijven ze wel positief, maar deze wordt wel kwetsbaarder voor tegenslagen. En het risico daarop neemt ook toe", aldus Homan. 

Achtergebleven
Net als de afgelopen maanden hebben beleggers een voorkeur voor minder risicovolle sectoren, zoals farma, grondstoffen en telecom. Dat zijn achtergebleven sectoren. Zo"n 33 procent vindt het een goede tijd om hierin te beleggen; 38 procent vindt het geen goede, maar ook geen slechte tijd; 21 procent vindt het een slechte tijd.

Voor de risicovolle sectoren geldt dat 47 procent nu niet wil instappen, tegenover 21 procent die dat wel wil doen.

Beleggen
Een grote groep, zo’n 42 procent, van de particuliere beleggers verwacht de komende drie maanden geld over te houden om mee te sparen, beleggen of extra te besteden na de maandelijkse uitgaven. ‘De mogelijkheid en het animo om met nieuw geld op de beurs te beleggen is laag. Beleggers kiezen vooral voor veilige beleggingen en sparen met geld dat zij over houden’, aldus Homan.

Voor de komende maanden zijn beleggers voorzichtig positief, maar van uitbundigheid is nog geen sprake. Homan: ‘Ik denk dat de barometer tot eind dit jaar een neutrale stand vast zal weten te houden’.