AMSTERDAM -De Europese effectenbeurzen zijn positief het weekend ingegaan. De AEX sloot op het hoogste punt van dit jaar. De aandelenmarkten leefden op na een veel beter dan verwacht cijfer over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten.

De AEX van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 2,39 punten ofwel 0,8 procent hoger op 290,50 punten. Dat betekent dat de index deze week 2,5 procent is gestegen. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 0,7 procent tot 421,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden van 0,9 tot 1,7 procent hoger.

Verlies
De beurzen stonden in de ochtendhandel nog op verlies, maar maakten een koerssprong na de publicatie van Amerikaanse macrocijfers over de werkgelegenheid. Volgens de cijfers gingen in juli in de VS 247.000 banen verloren, exclusief de landbouwsector. Analisten rekenden op het verlies van 320.000 banen.

De werkloosheid kwam in juli uit op 9,4 procent, terwijl werd gerekend op 9,6 procent In juni gingen volgens herziene cijfers 443.000 banen verloren. Eerder werd voor die maand een verlies van 467.000 banen gemeld.

Recessie
"Het is een nieuwe indicatie dat de economie aan de beterende hand is en een bevestiging dat we in het derde kwartaal economische groei gaan zien", voorspelde de hoofdeconoom van PNC Financial Services in Pittsburgh. "We kunnen straks zeggen dat de recessie in het derde kwartaal van 2009 is beëindigd." De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) publiceerde verder tegenvallend tweedekwartaalcijfers. Het aandeel daalde meer dan 12 procent.

In Amsterdam publiceerden vastgoedfonds Wereldhave, biotechnologiebedrijf Galapagos en bodemonderzoeker Fugro de cijfers. Wereldhave sloot vlak. Galapagos won bijna 4 procent. Fugro steeg 1,2 procent in de AEX.

De euro noteerde 1,4185 dollar in vergelijking met 1,4355 dollar
bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.