LEIDSCHENDAM - Advies- en ingenieursbedrijf Fugro heeft in de eerste helft van dit jaar te maken gehad met prijsdruk vanwege overcapaciteit bij dienstverlening aan de olie- en gasindustrie en de mijnbouw. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Fugro haalt het overgrote deel van de omzet uit diensten aan die sectoren. Door de scherpe daling van de olieprijs aan het begin van dit jaar stelden oliemaatschappijen projecten uit. Vooralsnog worden die niet op grote schaal hervat, aldus het bedrijf.

Geen herstel
''De teruggelopen vraag naar onderzoek voor nieuwe mijnbouwlocaties lijkt zich het komende halfjaar niet te zullen herstellen'', aldus Fugro. Door deze marktomstandigheden verwacht het bedrijf dat de tarieven die het kan rekenen ook in de tweede helft van dit jaar onder druk zullen blijven staan.

De winst zal dit jaar dan ook wat lager uitkomen dan vorig jaar. Fugro mikt op 260 miljoen euro tegen ruim 283 miljoen euro in 2008. De omzet zal ongeveer gelijk zijn aan de 2,15 miljard euro van vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de winst 112,4 miljoen euro tegen 109,3 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg met 4,3 procent tot 1,035 miljard euro.

Stimuleringsmaatregelen
Fugro heeft tot dusver nauwelijks kunnen profiteren van stimuleringsmaatregelen van diverse overheden, maar het bedrijf verwacht in de komende tijd een positief effect op de werkzaamheden voor infrastructuurprojecten.

De dalende inkomsten uit olie- en gaswerkzaamheden werden tot nu toe deels opgevangen door een toenemend aantal klussen voor windmolenparken op zee in West-Europa.