PARIJS - De Franse bank Société Générale is in verlegenheid gebracht door een voorkenniszaak. Opmerkelijk is dat een voormalige baas van beurshandelaar Jérôme Kerviel erbij is betrokken.

Kerviel haalde vorig jaar het wereldnieuws door zijn werkgever vorig jaar met ongeoorloofde handelspraktijken een schadepost van 4,9 miljard euro te bezorgen.

Vizier
Société Générale bracht de zaak donderdagavond zelf naar buiten nadat de bank door de betrokkenen was geïnformeerd. De Franse financiële toezichthouder heeft twee hooggeplaatste bankiers in het vizier. Het gaat om bestuurslid Robert Day en Jean-Pierre Mustier, die de zakenbankdivisie heeft geleid, waar Kerviel ook werkte.

Beide bankiers ontkennen iets verkeerd te hebben gedaan. Mustier heeft wel besloten om Société Générale te verlaten.

Problemen
Kerviel heeft altijd beweerd dat hij een zondebok was voor grotere problemen die bij de bank speelden. Daarbij doelde hij op het gebrek aan controle van de transacties die handelaren deden.

Een woordvoerster van Société Générale zei donderdag dat het onderzoek naar handel met voorkennis geen verband heeft met de Kerviel-zaak.

Aanklacht
Robert Day is vorig jaar al door aandeelhouders aangeklaagd omdat hij zou hebben gehandeld met voorkennis. Het ging toen om stukken die hij had verkocht enkele weken voordat de schadepost van Kerviel naar buiten kwam. Day incasseerde daarmee bijna 86 miljoen euro.