NEW YORK - De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq stopt met het aanbieden van de mogelijkheid voor effectenhuizen om orders kortstondig in te zien voordat die naar andere handelsplatformen gaan.

Deze zogenoemde 'flash orders' liggen in de Verenigde Staten zwaar onder vuur, omdat partijen daarmee voordeel zouden kunnen behalen.

Waakhond
Het besluit van de Nasdaq-beurs volgt op de aankondiging van een onderzoek door beurswaakhond SEC naar de omstreden handelspraktijk.

Nasdaq stopt er per 1 september mee. Vrijwillig, zo liet de beurs donderdag weten. Nasdaq riep concurrenten op hetzelfde te doen. De op twee na grootste beurs in de Verenigde Staten, BATS, gaf daar even later gehoor aan. Alleen Direct Edge, dat er drie jaar geleden als eerste mee begon, is nu nog over.

Vraag
SEC-voorzitter Mary Schapiro zei eerder deze week dat de SEC plannen opstelt om flash orders onmogelijk te maken. Volgens critici kunnen effectenhuizen door de vertraging in de orderverwerking zien of er veel vraag is naar een bepaald aandeel en daarop zelf handelen. Oorspronkelijk was de techniek bedoeld om de kans op een succesvolle order te vergroten.

Flash orders maken maar een klein deel uit van het totale aantal orders op de beurs, maar het aandeel neemt wel toe. Handelshuizen proberen het meeste voordeel te behalen door supersnelle computers in te zetten voor de beurshandel.

Orders
Met dit zogenoemde 'high-frequency trading' kunnen zij razendsnel orders verwerken. In de VS gaan nu ook stemmen op om dit aan banden te leggen, omdat kleine beleggers deze wedstrijd niet mee kunnen spelen.